Priručnik Izbori 2005. za članove predstavničkih tijela lokalne samouprave

Izdavač Novi informator izdao je priručnik "Izbori 2005. za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave" koji obuhvaća sve relevantne zakonske propise o izboru predstavničkih tijela građana u jedinicama lokalne samouprave, kao i popratni stručni komentar.

Lokalni izbori će se održati 15. svibnja ove godine na temelju Vladine odluke od 7. travnja.

Priručnik, primjerice, donosi odredbe Izbornog sustava za lokalne izbore, prema kojem će se članovi predstavničkih tijela birati proporcionalnom izbornom metodom na način da cijelo područje jedinice čini jednu izbornu jedinicu.

U priručniku je i Odluka hrvatske Vlade o raspisivanju lokalnih izbora te obvezatne upute Državnog izbornog povjerenstva o redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova po Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave.

Nadalje, u priručniku se nalazi i Odluka Ustavnog suda RH o imenovanju članova i zamjenika članova stalnog sastava Državnog izbornog povjerenstva za provedbu izbora članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Također se može naći izvod iz odredaba hrvatskog Ustava o mjesnoj lokalnoj, područnoj, (regionalnoj) samoupravi, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave te Zakon o popisima birača.

Priručnik sadrži izvod iz odredaba Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH koje se odnose na nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora i državnog referenduma i izborne sporove te izvod iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o pravima i slobodama, kao i odredbe koje se odnose na vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama samouprave.

Priručnik Novog informatora donosi i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakon o Gradu Zagrebu, te Zakon o političkim strankama.

(Hina) pp/xdm ysšh

Pročitajte više