Pristupni pregovori vjerojatno u ožujku, uvjet suradnja s ICTY-em

HRVATSKA će vjerojatno započeti pristupne pregovore s Europskom unijom u ožujku sljedeće godine, ako bude potvrđena puna suradnja Zagreba s Haškim sudom, doznaje se u iz europskih diplomatskih izvora.

"Hrvatska bi mogla započeti pregovore u ožujku sljedeće godine, pod uvjetom da bude potvrđena puna suradnja s Haškim sudom", rekao je jedan europski diplomat nakon što su ministri vanjskih poslova EU-a raspravljali o pitanjima proširenja.

Nizozemsko predsjedništvo EU-a pripremit će novi nacrt zaključaka za Hrvatsku do četvrtka, o kojemu će raspravljati šefovi država ili vlada EU-a tijekom radne večere u četvrtak navečer, prvi dan summita. Konačnu odluku čelnici EU-a trebali bi donijeti u petak, drugi dan summita.

U odnosu na prvotni nacrt zaključaka nizozemskog predsjedništva, u kojem je stajalo da će pregovori početi "pod uvjetom da Vijeće EU-a potvrdi punu suradnju s Haškim sudom", sada se predlaže da se u tekst odluke stavi samo "ako puna suradnja bude potvrđena", ne navodeći tko bi to trebao učiniti.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je "siguran da će pregovori započeti u proljeće sljedeće godine", vjerojatno u ožujku ili travnju, uz uvjet pune suradnje s Haškim sudom.

Prema Rupelu, promjena u nacrtu zaključaka znači da će EU ponovno zatražiti očitovanje od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, o čemu će ponovno raspravljati Vijeće EU-a.

Slovenski ministar rekao je da se Europska unija na današnjoj raspravi podijelila u dvije skupine oko određivanja uvjeta za početak pregovora s Hrvatskom. Prva skupina tražila je da se Hrvatskoj odredi što raniji datum bez uvjeta, a u nju spadaju Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovačka i Irska. U drugu skupinu, koja je pokazala suzdržanost i tražila uvjetovanje početka pregovora, ulaze Velika Britanija, Nizozemska, Italija, Danska i Švedska, rekao je Rupel.


Pročitajte više