Priznanje Rafida al-Janabija: Lažnim iskazima izazvao sam rat SAD-a i Iraka



"ŽELIO sam slobodu za Irak. Jesam li imao drugog izbora?", zapitao se u intervjuu za Guardian Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, kojeg se u povjerljivim izvještajima tajnih službi često spominjalo pod kobnim imenom Curveball. Upravo on je, naime, izmislio lažnu informaciju da Irak raspolaže oružjem masovnog uništenja koja je SAD-u kasnije poslužila kao izgovor da krene u rat.

Želio je srušiti Sadama

Učinio je to, kaže, jer je želio okončati strahovladu Sadama Husseina. Kad je Al-Janabi dobio priliku da stranim agentima "proda" priču o biološkom oružuje velike razorne moći koje Sadam proizvodi u Iraku, objeručke ju je prihvatio. Agenti tajnih službi u Njemačkoj, gdje je dobio azil, Al-Janabiju su prvi put prišli 2000. godine. Iz Iraka je Al-Janabi pobjegao još davne 1995.


S obzirom da su znali da se radi o inženjeru kemije koji se školovao u Bagdadu, njemački su obavještajci od Al-Janabija tražili bilo kakve insajderske informacije koje bi im mogle biti korisne. Dobili su priču kakvoj se nisu mogli niti nadati pa su je odmah pohitali i provjeriti. Njemačka delegacija u Irak je otišla već te iste godine, te su o biološkom oružju o kojem je Al-Janabi govorio razgovarali s dr. Bassilom Latifom, njegovim bivšim šefom u iračkoj vojnoj industriji.

Prijetili trudnoj supruzi

Latif je, naravno, porekao postojanje bilo kakvog oružja masovnog uništenja kakvo Irak, kako će se kasnije pokazati, nikada nije ni imao. Al-Jafari je u tom trenutku ustuknuo, shvatio je da je njegova laž provaljena. No, dvije godine kasnije predstavnici tajnih službi ponovo su mu se javili. Opet su ih zanimale informacije o navodnom biološkom oružju, ali ovoga puta doslovno su ga prisilili na "suradnju". Nakon što su mu zaprijetili da neće njegovoj trudnoj supruzi dopustiti da mu se pridruži u Njemačkoj, Al-Jafari je jiš jednom počeo ponavljati iste laži koje je već pričao dvije godine ranije.

Upravo iz informacija koje je tajnim agentima dao do sada misteriozni Curveball proizašle su tvrdnje Amerikanaca da je Irak prijetnja za svjetsku sigurnost i da je invazija nužna zbog oružja masovnog uništenja kojim bi Sadam mogao ozbiljno ugroziti cijeli globalni poredak. Pravi razlozi za rat, kao što je danas poznato, nisu imali veze s vojnom silom Iračana, ali Curveballova priča poslužila je Georgeu W. Bushu kao savršen izgovor da nastavi glumiti šerifa na Bliskom istoku.

Pročitajte više