PRODI ĆE OSTATI NA POLOŽAJU AKO BARROSO NE DOBIJE POVJERENJE

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi ponijet će se "odgovorno" i ostati na položaju ako njegov nasljednik Jose Manuel Barroso sljedećeg tjedna ne uspije dobiti povjerenje Europskog parlamenta za svoj saziv Komisije, izjavio je u petak Prodijev glasnogovornik.

Glasnogovornik Europske komisije je izjavio da Prodi sa svojim povjerenicima još nije raspravljao o tom problemu, ali su svi odlučni ponašati se "odgovorno", ako bude potrebno.

Barroso koji bi trebao preuzeti vođenje Europske komisije 1. studenoga našao se na udaru kritika Europskog parlamenta zbog imenovanja Talijana Rocca Buttiglionea povjerenikom za pravosuđe, ljudska prava i sigurnost.

Bivši portugalski premijer obećao je ovaj tjedan da će Buttiglioneu ukloniti ovlasti u području ljudskih prava i antidiskriminacijskih zakona i sam preuzeti te resore. Time bi trebao ublažiti nezadovoljstvo Europskog parlamenta zbog Buttiglioneovih diskriminacijskih izjava prema homoseksualcima i ženama.

Predsjednik Europskog parlamenta Joseph Borrell u petak je za talijanski list La Reppublica rekao da bi postavljanje Barrosove komisije moglo biti odgođeno "za nekoliko tjedana".

Ključno glasovanje o Barrosovom sazivu Komisije predviđeno je za 27. listopada u Strasbourgu. Borrell ustraje na tome da u EU nema stvarne krize.

"Zašto razgovarati o krizi? Ako parlament 27. listopada ne izglasa povjerenje Barrosu, Prodi će ostati na vlasti još nekoliko tjedana", rekao je za Borrell.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više