Producent filma "Doručak kod Tiffanyja" preminuo u 92. godini

PRODUCENT filma "Doručak kod Tiffanyja" (1961.) Martin Jurow preminuo je u 92. godini od posljedica Parkinsonove bolesti, javlja BBC u ponedjeljak.

Jurow je producirao hit filmove "Pink Panther", s Peterom Sellersom u glavnoj ulozi, i "Najveću utrku oko svijeta" iz 1965., s Jackom Lemmonom, Tonyjem Curtisom i Natalie Wood, oba u režiji Blakea Edwardsa. Isti redatelj potpisuje i "Doručak kod Tiffanyja", s Audrey Hepburn u naslovnoj ulozi.

Jurow je također bio producent mjuzikala na Broadwayju, poput "South Pacifica".

Producent je bio rodom iz New Yorka, no 1971. se preselio u Teksas, gdje je preminuo proteklog četvrtka u domu za starije i nemoćne.

Slavni filmaš započeo je svoju karijeru kao odvjetnik za pitanja show businessa, nakon što je 1935. diplomirao na Harvard Law School.

Preseljenjem u Hollywood, ubrzo je postao izvršni asistent Jacka L. Warnera i Hala B. Wallisa.

Upravo je Jurow zaslužan za prve holivudske ugovore Kirka Douglasa, Elvisa Presleyja, Deana Martina, Jerryja Lewisa, Burta Lancastera i Jacka Lemmona.

Nakon što se odselio u Dallas, Jurow je nastavio s radom u filmskoj industriji producirajući još nekoliko filmova.

Njegov film iz 1983. "Vrijeme nježnosti" osvojio je sedam Oscara, uključujući onaj za najbolji film, najbolju glumicu (Shirley MacLaine) i najboljeg sporednog glumca (Jack Nicholson).

Pročitajte više