Profesor Car: 3000 novozaraženih dnevno je velik broj, još smo daleko od pobjede

DIREKTOR suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju te član vladinog Znanstvenog savjeta prof. dr. sc. Josip Car kazao je u HTV-ovom Dnevniku da danas više nije u pitanju znanstveni prijepor oko toga koje nas mjere očekuju te smanjuju li mjere širenje virusa. 

Naglasio je da treba osobito obratiti pažnju na mentalno zdravlje djece, ali i svih drugih dobnih skupina.

Car je istaknuo da ova dugotrajna pandemija zaraze koronavirusom te epidemiološke mjere ostavljaju traga na ljudima.

"Cjepiva bude optimizam"

Dodao je da su danas na sastanku vladinog Znanstvenog savjeta istaknuli neizvjesnost oko toga koliko će sama pandemija trajati te koji će biri dugoročni razmjeri covida-19.

Profesor Josip Car kazao je da cjepiva bude optimizam, ali još uvijek se treba pridržavati epidemioloških mjera, te je osobna odgovornost svakog pojedinca vrlo bitna i njome će se virus manje širiti.

"Nemojmo dopustiti da ova kriza propadne. Ima jedna rečenica - svaka kriza je i prilika. Neka to bude poticaj na bolje i za inovacije", rekao je Car. 

"Mjere djeluju, ali bitna je odgovornost pojedinca"

Član vladinog Znanstvenog savjeta rekao je da je Hrvatska uvela veliki broj epidemioloških mjera da suzbije širenje koronavirusa. Naglasio je da mjere djeluju, ali prije svega je bitna sama odgovornost pojedinca.

Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju istaknuo je da se sada zna način na koji se virus širi te svaki pojedinac može doprinijeti njegovom širenju odnosno njegovom suzbijanju.

Car je kazao da se ne bi fokusirao na prognoze, ali da dnevni broj preminulih prati dnevni broj inficiranih.

"To je jedna jako snažna korelacija. Ako imamo visoki broj inficiranih, to se preljeva u broj hospitaliziranih, odnosno i broja umrlih", dodao je.

Car je istaknuo da je dnevni broj od tri tisuće zaraženih velik te da svaki pojedinac mora biti odgovoran i ozbiljan jer smo još uvijek daleko od pobjede nad pandemijom koronavirusa. 

"Razumljiva velika opreznost oko cjepiva" 

Prof. dr. sc. Josip Car rekao je da su sva cjepiva protiv covida-19 nova te da je potrebna i razumljiva velika opreznost EMA-e te ostalog europskog čelništva. Dodao je da je bitno da sve bude transparentno jer samim time se stvara i povjerenje ljudi prema cjepivu odnosno cijepljenju.

Dodao je da je veliki uspjeh znanstvenika uopće pronalazak cjepiva u toliko kratkom vremenu. 

Car: Svako cjepivo nosi svoje nuspojave

Car je kazao da svako cjepivo nosi svoje nuspojave i da je to pitanje samog balansa. Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju naglasio je da svaki virus mutira te da će covid-19 vjerojatno još dugo ostati u populaciji.  

Pročitajte više