Progesteron jako smanjuje rizik od prijevremenog poroda

DAVANJE trudnicama injekcija progesterona jednom na tjedan omogućilo bi znatno smanjenje rizika od prijevremenog poroda, pokazalo je istraživanje.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 459 žena, većinom starijih od dvadeset godina koje su već imale jedan porod u 31. tjednu trudnoće u prosjeku.

Dio žena koje su sudjelovale u istraživanju dobivale su injekcije progesterona, dok je drugi dio dobivao placebo. Progesteron se pokazao toliko uspješnim, da se istraživanje prekinulo jer su voditelji ocijenili da nije etično lišiti skupinu žena pod placebom toga lijeka.

Među dvjema trećinama koje su dobile progesteron, 36 posto je rodilo prije 37. tjedna, dok ih je u skupini s placebom bilo 55 posto. Oko 11 posto majki koje su dobile injekcije progesterona rodilo je prije 32. tjedna, dok ih je u drugoj skupini bilo 20 posto.

Među novorođenčadi, samo 27 posto težilo je po rođenju manje od 2,47 kilograma, u skupini liječenih majka, dok ih je u drugoj bilo 41 posto. Progesteron je uz to omogućio smanjivanje broja mrtvorođenčadi, broja umrle novorođenčadi i broja djece s dišnim tegobama. Ukupno je umrlo 17 novorođenčadi, ili 6 posto iz skupine s placebom i 3 posto iz skupine liječenih majki.

Trenutačno mnogi liječnici u svijetu počinju davati progesteron ženama koje su sklone riziku od prijevremenog poroda, dodaje dr. Lockwood, direktor odjela za ginekologiju i opstetriciju u medicinskoj školi sveučilišta Yale.

U SAD-u je 2001. rođeno 11,9 posto djece prije 37. tjedna, što je povećanje od 27 posto od 1981. koje se djelomično tumači porastom broja višestrukih trudnoća, premda podacima Državnog centra za statistiku u zdravstvu.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više