Projekt CSERP pokrenut u Zadru

PODRUČNA radionica posvećena pokretanju Projekta društvenog i gospodarskog oporavka Hrvatske (CSERP) održana je danas u Zadru, gdje je smještena jedna od triju područnih jedinica za koordinaciju CSERP-a.

Događaj u Zadru predstavlja prvo pokretanje projekta na područnoj razini, nakon čega će u četvrtak, 27. srpnja, uslijediti njegovo predstavljanje u Sisku, a treća područna radionica posvećena pokretanju ovog projekta održat će se sredinom rujna u Đakovu, priopćeno je iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Ovaj 60 milijuna eura vrijedan projekt (od čega se 35 milijuna eura financira sredstvima Svjetske banke, a 25 milijuna eura financira hrvatska Vlada) stupio je na snagu koncem rujna 2005, a provodi ga Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Njegov se razvojni cilj odnosi na potporu gospodarskom i društvenom oživljavanju zapostavljenih i ratom pogođenih područja u cilju jačanja socijalne kohezije, što je u skladu s Vladinim planom uključivanja u Europsku uniju. Projekt će obuhvatiti 13 županija.

CSERP je višesektorski projekt koji se sastoji od četiri sastavnice - Ulaganja u zajednicu (36,5 milijuna eura, Razminiranje (17 milijuna eura), Institucionalni razvoj (3,5 milijuna eura) i Upravljanje projektima (3 milijuna eura).

Okosnicu Projekta tvori program ulaganja u zajednicu, koji je zamišljen radi financiranja podprojekata na području jačanja uključenosti u društvo, oživljavanja gospodarstva i malih projekata infrastrukture.

Pročitajte više