PROMOCIJA ZAKLADE PROF. ZLATE BARTL

"Zaklada prof. Zlate Bartl", osnovana sa svrhom promicanja i poticanja stvaralačkog, inovativnog i znanstvenoistraživačkog rada među visokoobrazovanim mladim ljudima, osobito na tehničkotehnološkom području, promovirana je večeras u Zagrebu. L

Koprivnička prehrambena industrija Podravka osnovala je Zakladu kako bi se odužila osobi najzaslužnijoj za nastanak Vegete - najpoznatije Podravkine marke.

Promociji je prisustvovao predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je istaknuo važnost ulaganja u znanost i obrazovanje. Hrvatska je zemlja koja nema moćnu privredu i resurse, ali ima ljude koji su se pokazali uspješnima na svim područjima, od umjetnosti do gospodarstva, kazao je predsjednik Mesić. Dodao je kako Hrvatska ima educirane ljude i fakultete koji su sposobni proizvesti znanstveni potencijal.

Osnovnu imovinu Zaklade čine novčana sredstva u visini od 400 tisuća kuna, koje je uložila Podravka d.d., a ostala će se sredstva prikupljati u obliku donacija pravnih i fizičkih osoba te drugim aktivnostima u skladu s odredbama Zakona o zakladama i fundacijama, primjerice aukcijama. Zakladu je dosad podupro i grad Koprivnica koji je uplatio 100 tisuća kuna, te sama prof. Zlata Bartl koja je Zakladi darovala 100 dionica Podravke (nominalne vrijednosti 30 tisuća kuna), te 48 dionica Dom fonda (nominalne vrijednosti 4.800 kuna).

Zaklada djeluje kroz dva temeljna programa - potpomaganjem redovitih studenata dodiplomaca i poslijediplomaca dodjelom stipendija te davanjem potpora koje će se odobravati, prema godišnjim programima, talentiranim pojedincima koji prođu selekciju kandidata prijavljenih na Natječaj za raspodjelu sredstava.

"Zaklada prof. Zlata Bartl" pravna je osoba, čija su imovina kao i njezini prihodi namijenjeni ostvarivanju općekorisnih ili dobrotvornih ciljeva. Svrha joj je pronalaženje mladih talentiranih ljudi i doniranje sredstava za njihovo educiranje, čime Zaklada sudjeluje u unaprjeđivanju prosvjetnih djelatnosti društva.

Prof. Zlata Bartl rođena je 20. veljače 1920. u mjestu Dolac u Bosni i Hercegovini, a po završetku studija u Zagrebu (1942. godine) stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije.

U Koprivnicu je došla 1955. godine, kada se u Podravki zaposlila kao kemijski tehničar u laboratoriju. Prvi veći uspjeh u Podravki postigla je već 1957. kada je na njezinu inicijativu pokrenuta proizvodnja dehidratiziranih juha. Samo dvije godine kasnije na tržište je lansiran univerzalni dodatak jelima pod nazivom Vegeta, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda.

(Hina) xtper ymć

Pročitajte više