Pronađena "crna kutija" Air Franceovog aviona koji je pao u Atlantskom oceanu?



U ATLANTSKOM oceanu je, dvije godine nakon pada Air Franceovog Airbusa, pronađen i rep aviona, ispričali su za CNN članovi obitelji žrtava. Informacija je to koji su članovi obitelji stradalih dobili na sastanku s francuskom agencijom za istragu zrakoplovnih nesreća u Parizu.

Jean Paul Troadec, šef agencije, unesrećenima je kazao kako su pronađeni dijelovi aviona koji bi trebali sadržavati i "crne kutije". Nije, međutim, mogao potvrditi da su uređaji koji bilježe informacije o letu, a koji bi napokon trebali objasniti zbog čega je došlo do nesreće, uistinu pronađeni u olupini. Čak i ako spasitelji uspiju izvući "crne kutije", nema garancije da će uređaji i dalje raditi, nakon što su pod vodom proveli dvije godine.

"Pritisak na morskom dnu i korozija vjerojatno su oštetili olupinu, posebno jer je u moru bila tako dugo vremena", kaže David Learmount iz Flight Internationala i dodaje da "crne kutije" nisu dizajnirane tako da izdrže pritisak na morskim dubinama poput ove na kojoj je pronađena olupina srušenog Air Franceovog aviona.

Podsjećamo, svih 228 putnika i članova posade na Air Franceovom letu 447 iz Rio de Janeira prema Parizu poginulo je kada je avion Airbus A330 pao 1. lipnja 2009. godine. Smatralo se da nikad neće biti otkriveno zbog čega se avion srušio, ali nada da će misterija biti objašnjena ponovno se pojavila prije nekoliko dana, kada su u oceanu pronađeni dijelovi aviona.

Pročitajte više