Propalo potpisivanje Jadranske povelje

NAKON što Vlada nije dozvolila prelet američkog transportnog vojnog zrakoplova kroz hrvatski zračni prostor, 26. travnja Sjedinjene Države su, drugi put u mjesec dana, obavijestile Vlade Makedonije, Albanije i Hrvatske da je odgođeno već dogovoreno potpisivanje tzv. Jadranske povelje.

Premijer Ivica Račan navodno se složio s američkim zahtjevom da vojni zrakoplov koji nije prevozio oružje preleti naš zračni prostor, ali je ministrica obrane Željka Antunović odbila američku molbu.

Jadranska povelja je dokument koji Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj jamči ulazak u NATO do 2006. godine. Dokument su trebali potpisati hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i američki državni tajnik Colin Powell.

Iako neki hrvatski mediji tvrde da će do potpisivanja doći 2. svibnja, tjednik Nacional, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, piše da zbog novih vanjskopolitičkih gafova Račanove vlade do toga neće doći. Čak nije određen ni novi datum potpisivanja povelje.

Hrvatskoj se zamjera na vanjskopolitičkoj dvoličnosti. Račanova Vlada je osuđivala američku vojnu intervenciju u Iraku, nakon rata ne želi se uključiti u uspostavu mira u Iraku, ali želi zarađivati na američkoj pobjedi. Naša zemlja u tu zemlju nije poslala medicinsko osoblje, opremu te vojne i policijske jedinice za održavanje reda i mira nakon rata, kao što su to učinile mnoge zemlje. S druge strane, poduzeća Đuro Đaković, Geofizika, Ingra; Geotehnika, Lavčević, Končar i ostali već su vodila razgovore u Ministarstvu vanjskih poslova oko uključivanja u obnovu Iraka. Vlada i tvrtke već su počele u SAD-u tražiti političke partnere koji bi lobirali za njih.

Zahlađenju odnosa s SAD-om pridonijela je i izjava predsjednika Vlade Gorana Granića koji je uvrijedio zapadne diplomate u Zagrebu.

Podsjetimo, Granić je u izjavi za "Novi list" rekao kako su diplomati nedorasli svom poslu. Čak je i prozvao britanskog, američkog, španjolskog i nizozemskog veleposlanika.

rije mjesec dana Račan je pak zaključio da Zagreb i London imaju suprotna stajališta o Iraku te se hvalio kako je baš on zaslužan što se promijenila hrvatska politika prema Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

 

Osim što je neizvjesno hoće li uopće doći do potpisivanja Jadranske povelje, upitno je hoće li i kada će britanski premijer Tony Blair primiti Račana. Iz Londona je poručeno da Blair do jeseni nema slobodnih termina za hrvatskog premijera.

 

London još uvijek nije parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, a bez tog čina ne može početi procedura za primitak Hrvatske u status kandidata za Europsku uniju.

 

Pročitajte više