Proslava Sv. Dujma: Veličanstveno misno slavlje na splitskoj rivi

Split je danas procesijom i veličanstvenim misnim slavljem, kojem su osim velikog broja uglednika nazočili i predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, tim središnjim događajima proslavio jubilejsku 1700. godinu mučeničke smrti svojeg zaštitnika sv. Dujma.

Nakon procesije, u kojoj je bilo desetak tisuća ljudi, predstavnici svih 180 župa Splitsko-makarske nadbiskupije, udruga, gradova i općina, koja se kretala od katedrale preko cijele rive, na kojoj je na Trgu Franje Tuđmana postavljen oltar, održano je veličanstveno misno slavlje koje je predvodio osobni izaslanik Svetog Oca kardinal Jan Pieter Schotte u koncelebriranju kardinala Josipa Bozanića i Vinka Puljića, apostolskog nuncija u Zagrebu Francisca Javiera Lozana te biskupa iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Italije, Njemačke i Austrije.

Po procjeni novinara na misnom slavlju, prvi put priređenu na rivi, nazočilo je više od 200.000 vjernika i hodočasnika.

Papin izaslanik kardinal Schotte na početku propovijedi pozdravio je građane Splita i Hrvatske, a posebno predsjednika Mesića i premijera Sanadera.

"Radostan sam što sam ovdje kao poseban izaslanik Ivana Pavla II. koji vrlo cijeni hrvatski narod i hrabri vas da idete putem vjere koja je donesena u ove krajeve još u vrijeme sv. Pavla. Sveti Otac je svojim posjetom Splitu i Solinu prije šest godina počeo slavlje sv. Dujma i zato je ocijenio potrebnim da ovom jedinstvenom slavlju predsjeda njegov izaslanik", kazao je kardinal Schotte, dodavši kako mu je velika čast biti u zemlji koja je prva prihvatila navjestitelje vjere.

"Došao sam", rekao je Papin izaslanik, i kao hodočasnik posjetiti grobove solinskih mučenika, pokopanih ovdje u vas i u Rimu, i oni nas povezuju. "Sveti Dujam nije bio jedini kojeg je Dioklecijan, progonitelj vjere, dao mučiti i ubiti. Znamo imena njih sedmorice, ali je još mnogo drugih mučenika, a i sama hrvatska povijest je mučenička, počev od solinskih do komunističkih mučenika, primjerice Alojzija Stepinca. No što je s ljubavlju napisano, vječno je te je unatoč progonima glas mučenika nastavio govoriti i dopirati do naroda" naveo je kardinal Schotte.

"Sveti Otac je", nastavio je kardinal, "prije šest godina je u katedrali sv. Dujma rekao: 'Ovdje povijest nije šutjela.' Tu je povijest na početku govorila mržnjom i Dioklecijanovim progonom, a zatim jezikom kršćanske ljubavi. Crpite snagu na izvorima katoličke vjere i budite ponosni na svog zaštitnika", pozvao je papin izaslanik okupljene.

"No kršćani se danas susreću s vjerskom ravnodušnošću. Premda Crkva prepoznaje potrebu pluralizma na društvenom i vjerskom planu, ne može dopustiti zatomljenje istine. Uz to, rak rana današnje vjere i društva jest pretjerani potrošački mentalitet u kojem zaboravljamo blagdane, posebno nedjelje. Žrtva prema samom sebi jedina je prava potrošnja koja se isplati i mučenici su znali da samo dajući život, omogućuju život", istaknuo je kardinal Schotte, napomenuvši da je obitelj središte života i da u njoj mora prevladati ljubav.

Mi smo danas pozvani biti navjestitelji evanđelja i promicatelji djelotvorne suradnje među različitima, kazao je uz ostalo kardinal Schotte koji je svoju propovijed posvetio mučeništvu sv. Dujma.

Koncelebrirano slavlje pratio je veliki zbor od 850 pjevača iz Splitsko-makarske nadbiskupije, a uz rivu je bilo mnoštvo brodica s vjernicima koji su i tako pratili veličanstveno misno slavlje u Splitu.



(Hina) xmerc ydd

Pročitajte više