Prosvjed studenata - Primorac: Prehrana i smještaj neće poskupjeti

Smještaj i prehrana u studentskim domovima neće poskupjeti, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac u razgovoru sa studentima koji su danas održali prosvjedu ispred zgrade Ministarstva zbog sve lošijeg studentskog standarda.

"Nikomu ne pada na pamet da bez pitanja, upućenog studentima, Sveučilištu i Ministarstvu znanosti, podigne cijene smještaja i prehrane", izjavio je ministar.

Dvjestotinjak je studenata uz zvižduke i povike "lopovi" i "smanjite si plaće" te transparente "Nećemo politiku u menzu" te "150.000 studenata, a 9500 kreveta", izrazilo danas nezadovoljstvo najavljenim povećanjem cijena domova i prehrane i smanjivanjem kvalitete studentskoga standarda.

Studenti su nezadovoljni i najavljenim smanjivanjem broja državnih stipendija, izjavio je Mislav Mustapić, član odbora Studentskoga doma Lašćina i student na PMF-u. Također, traže i otvaranje kluba Pauk u Studentskom domu "Stjepan Radić".

Govoreći o studentskim problemima, Mustapić je rekao kako postoji kroničan manjak kreveta kojih u Zagrebu nedostaje četiri tisuće. U Osijeku, primjerice, ima 200 kreveta u domovima, a studira 20 tisuća studenata.

Kako je rekao, prosvjed su organizirali studenti iz domova "Ivan Meštrović" i Lašćina" uz neke studentske udruge koje nije htio imenovati "kako se ne bi nepotrebno promovirale".

Studentski zbor, kao krovna studentska udruga, nije sudjelovao u organizaciji prosvjeda.

Ministar Primorac, koji je primio grupu studenata na razgovor, istaknuo je da ni jedan studentski zahtjev nema veze s Ministarstvom znanosti, predloživši da preko Sveučilišta i kroz zakonodavstvo riješe probleme.

Najavio je i skoro otvaranje obnovljenog "Pauka" te novog studentskog prostora u Splitu, dodajući kako je proces usklađivanja sustava visokog školstva prema Bolonjskoj deklaraciji u tijeku.

Komentirajući "nespecifičan prosvjed, za koji se ne zna tko ga i u čije ime organizira", državni tajnik za visoko školstvo Slobodan Uzelac istaknuo je sukob među studentskim udrugama kao osnovni problem, najavivši preispitivanje postojećeg zakona o studentskim udrugama.

(Hina) xmb ymc

Pročitajte više