Prosvjednici Salonita dobili jamstvo

ŠEZDESETAK radnika Vranjičkog Salonita predvođeni HUS-om povjerenikom Jozom Marićem zauzelo je oko deset sati urede Splitske županije. Prošli su pokraj zaštitara te okupirali peti kat, gdje se nalazi ured župana Ante Sanadera.

Prosvjednici su čekali dokument s jamstvima premijerke Kosor, no rečeno im je kako se Kosor nalazi na službenom putu u Rijeci. Vijest da će dokument umjesto Kosor potpisati potpredsjednik Vlade Damir Polančec izazvalo je salve smijeha.

Smijenit će ga za dva dana

"Što on ima potpisivati kada će ga smijeniti za dva dana", komentar je prosvjednika koji ističu kako je to novo jamstvo samo potvrda već danog jamstva, kojim je prije 10 dana okončan jednotjedni štrajk glađu deset radnika Salonita.

Vlada se obavezala riješiti zaposlenje za svih 138 radnika. Devedeset će ih zaposliti Fond za zaštitu okoliša preko tvrtke Odlagalište sirovina, a ostali će na Zavodu za zapošljavanje dobivati subvencije do punog iznosa plaće. Do konca godine trebao bi se donijeti i paket zakona kojima bi se većina radnika Salonita mogla poslati u mirovinu sa obeštećenjem za izloženost azbestu.

Radovi za koji su angažirani radnici Salonita izvodit će se u Mravinačkoj kavi, pa je time zaobiđen Trgovački sud, koji je izdao nalog stečajnom upravitelju da se više ne sklapaju ugovori sa Fondom za zaštitu okoliša, jer će imati prvenstvo u naplati tražbina, pa će sa 200 milijuna kuna izdvojenih za troškove sanacije i plaće radnika, u potpunosti iscrpiti stečajnu masu. Nakon što dobiju jamstvo napismeno, prosvjednici kažu da će napustiti zgradu županije.

Sporazum je mrtav

"Sporazum s Jadrankom Kosor je mrtav! Svi su krivi i odgovorni za postojeće stanje. Dosta nam je duplih pasova i skrivenih igara, neka se ovo više riješi jednom za svagda", rekao je povjerenik Marić pred prosvjednicima.

Oko 11 sati pred prosvjednike je došao župan Ante Sanader, koji je pred novinarima započeo pregovore sa sindikatima. No, razgovori s predstavnicima Sindikata nisu urodili konkretnim rezultatima. Marić, Matijašević i radnici tražili su da se svi zahtjevi radnika ispune te da u tom smislu župan Sanader iskoristi ugled i pokuša uvjeriti premijerku Kosor da ispuni ono što je obećala.

"Ovo nisu prave metode ovo je aharhosindikalizam"

"Neću prihvatiti ovakve metode jer je ovo anarho-sindikalizam. Kada bih pristao na ovakav razgovor s vama mogao bih odmah sutra zaključati županiju i otići kući jer bi tako svatko mogao doći i tražiti rješenje svojih problema. Izaberite predstavnike s kojima ćete dalje nastaviti pregovore!" , naglasio je Sanader kojeg cijela situacija nije previše uzrujala.

Na upit novinara Indexa što će uraditi ukoliko prosvjednicima ostanu u zgradi i iza radnog vremena, odgovorio je kako to nema previše veze jer je to javna ustanova.

Užarena atmosfera

Radnici Salonita traže produženje ugovora i nastavak rada na sanaciji prostora tvornice, no splitski trgovački sud to odbija i to iz straha da će potraživanja Fonda za zaštitu okoliša iz kojih su se dosada financirale plaće, u potpunosti počistiti stečajnu masu pa se vjerovnici u stečajnom postupku neće imati odakle naplatiti.

> Kosor poručila izigranim radnicima Salonita: Vlada će ispuniti svoja obećanja

Inače, do zadnjeg je trenutka je vladala velika neizvjesnost oko forme sindikalne akcije. Vijest o zauzimanju županije zatekla je Ozrena Matijaševića, čelnika HUS-a na konferenciji za novinare na kojoj je pokušao objasniti da će smjernice ove Vlade Jadranke Kosor oko ekonomske i fiskalne politike izazvati još veću katastrofu. I on se pridružio radnicima s velikom neizvjesnošću čeka se rasplet situacije.

"Ovo nije pametno, doveli ste me u vrlo ozbiljnu situaciju", rekao je okupljenim radnicima Matijašević koje pokušava nagovoriti prosvjednike da napuste urede Županije. Nakon što u tome nije uspio, zamolio ih je da ne razbijaju inventar. Odlučio je ostati s njima.

Nešto iza 15 sati stiglo je potpisano jamstvo pa su radnici napustili zgradu.

Pročitajte više