Protiv građanina BiH, koji je pozivao na ubijanje kršćana u Siriji, podignuta optužnica za terorizam

Screenshot: You Tube

TUŽITELJSTVO BiH danas je podignulo optužnicu za terorizam protiv Jasmina Keserovića koji se "proslavio" snimkom iz Sirije pozivajući na ubijanje kršćana.

Keserović (27) je jedan od sedmorice bosanskohercegovačkih državljana koje su u prosincu 2019. godine u matičnu državu deportirali Amerikanci, nakon što su zarobljeni u Siriji kada je pala teroristička Islamska država (IS). 

Tužiteljstvo ga sada tereti za kaznena djela organiziranja terorističke skupine, terorizma i javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Keserović je u Siriji postao pripadnikom paravojnih postrojbi 

Prema navodima iz optužnice, Keserović je u Siriju otišao preko Turske početkom 2013., kako bi se tamo pridružio tzv. Islamskoj državi.

U Siriji je postao pripadnik paravojnih postrojbi sudjelujući potom u svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanju, protupravnim zatvaranjima, uzimanju talaca. Utvrđeno je kako se borio u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u postrojbi naziva "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila ime u "Al aqsa".

Dok je bio u Siriji, Keserović je snimio video u kojem poziva na ubijanje kršćana

Dio optužnice je i činjenica da je Keserović tijekom boravka u Siriji u vojnoj odori i naoružan automatskom puškom snimio i putem interneta distribuirao videosnimku u kojoj osobno poziva na ubijanje kršćana, čime je izravno poticao druge na počinjenje kaznenog djela terorizma.

"Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…), ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika", izvikivao je Keserović u poruci zbog koje će mu se također sada suditi.

Pročitajte više