Gotovina o operaciji "Maslenica": Bila je to akcija u kojoj smo stekli sva potrebna znanja za konačnu pobjedu

Ilustracija: Luka Gerlanc/Cropix

U ŠEST sati ujutro, prije točno 20 godina počela je prva velika oslobodilačka akcija hrvatske vojske - "Maslenica", kojom je ponovno povezan jug i sjever Hrvatske. Akcija je trajala tri dana, a njome je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, te naknadno brana Peruča.


U akciji je poginulo 127 branitelja, a ranjeno ih je 158. Cijela operacija pripremala se u potpunoj tajnosti, a u tu svrhu su neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno-redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja. Noć uoči početka operacije, hrvatski ratni zapovjednici u hotelu Kolovare s planom akcije, tada pod kodnim imenom 'Gusar', izlaze pred predstavnike UNPROFOR - a.

O tome prvi piše, hrvatski branitelj i kroničar, Ivica Matešić Jeremija.

"U noći s 21. na 22. siječnja 1993. godine u uredu UNPROFOR-a, smještenog tamo u Hotelu Kolovare, stigla su dvojica hrvatskih časnika i obojica su se kao ljudi od povjerenja zvala Ante. Kroničar će iznijeti kako su UNPROFOR-cima na francuskom jeziku iznijeli nešto što je na njihovim licima izazvalo izraz prvo podsmijeha, a onda sumnje i nevjere", piše Matešić Jeremija.

Akcije i danima koji su prethodili, prisjetio se umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.

"Mi smo znali da se spremamo za jednu oslobodilačku operaciju. Sve pripreme su u tom pravcu bile izvršene, a baš sam start i početak Vojno-redarstvene operacije nitko nije znao. Politički vrh i predsjednik Republike je u tom trenutku, jeste li spremni, sutra u toliko sati se možete pokrenuti", kaže Kotlar.

Gotovina: Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje

20. obljetnica "Maslenice" već se danima obilježava u Zadarskoj županiji. Današnjoj središnjoj svečanosti nazočit će cijeli državni vrh; predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik sabora Josip Leko, ali i Ante Gotovina, jednog od zapovjednika akcije.

"Kako sam se osjećao te 1993.? Osjećao sam se 20 godina mlađe, ali jednako ponosan na sve svoje prijatelje suborce. Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje, u kojoj smo stekli sva taktička i tehnička znanja te razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede", kazao je Gotovina.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje na Središnjem križu na Gradskom groblju Zadar trojica predsjednika položit će i lovorov vijenac pred spomen-obilježje 3. bojne 4. Gardijske brigade Imotski sokolovi. Potom će se održati svečana akademija u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu.

Pročitajte više