Prve kazne pušačima u Italiji

VEĆ U prvoj minuti stupanja na snagu zakona o zabrani pušenja u kafićima, restoranima, diskoklubovima odnosno u svim zatvorenim prostorima u Italiji, u noći s nedjelje na ponedjeljak izrečene su i prve kazne.

Gradski stražari kaznili su u pola noći i jednu minutu jednog pušača u kafiću u Napulju s 27 eura globe, jer je zapalio cigaretu uz kavicu. Zajedno sa stupanjem na snagu zakona protiv pušenja u zatvorenim prostorima krenula je i kontrola, a Napulj se pokazao rekorderom po brzini kontrole i izrečene kazne.

Ministar zdravlja Girolamu Sirchia, koji je inzistirao na uvođenju strogih mjera protiv pušenja, kazao je u ponedjeljak, prvog dana stupanja na snagu oštrog zakona, kako prva dva mjeseca prekršitelji ne bi trebali biti strogo kažnjavani, ali da kasnije više neće biti nikakve milosti ni tolerancije prema pušačima.

Pušači uhvaćeni na djelu sa zapaljenom cigaretom u kafiću mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 27 do 270 eura, što se automatski udvostručuje ako su pušili u blizini trudnice ili djeteta. Isto tako predviđene su kazne od 220 do 2.200 eura za vlasnike kafića ili restorana koji toleriraju pušača u svome lokalu.

U Milanu je pokrenut i prosvjed protiv zakona o pušenju, ali nitko nije kažnjen. U pokrajini Bolzanu donesena je odluka o moratoriju na zakon do srpnja. Ipak većina Talijana odobrava uvođenje strogog zakona protiv pušenja.

Pročitajte više