Prvi put u Indiji izabran komunist za predsjednika parlamenta

Komunistički čelnik Somnath Chatterjee (74), izabran je u petak za predsjednika donjeg doma saveznog parlamenta u Indiji, odražavajući novu političku situaciju tri tjedna nakon pobjede Kongresne stranke i ljevice na parlamentarnim izborima.

Prvi put neki komunist dolazi na to mjesto od nezavisnosti Indije 1947. godine.

Agencija France presse iščištava kao dobar znak indijske demokracije to što je ime Chatterjeea formalno predložila Kongresna stranka pod vodstvom Sonie Gandhi. Smjesta ga je podržala nacionalistička hinduistička desnica BJP-a, poražena na izborima, a zatim i sve druge stranke zastupljene u parlamentu, kako bi se potaknulo na "jednoglasan" izbor.

Komunistički blok kontrolira više od 60 mjesta u novom parlamentu i njegova je podrška neophodna stranki Sonie Gandhi radi osiguravanja apsolutne većine (272 mjesta) na 14. Lok Sabhi (donjem domu), proizašlom iz općih izbora u travnju i svibnju.

Ipak dokaz je velikog utjecaja komunista to što je nova vlada najavila u srijedu da će razina dopuštenog stranog ulaganja, zbog modernizacije zračnih luka u New Delhiju i Bombayu, biti spuštena sa 74 na 49 posto kako bi kontrola ostala u rukama Indijaca.

Komunisti jednostavno traže prekid procesa privatizacije.

(Hina) xbnš yrt

Pročitajte više