Prvi sastanak koordinacijskog odbora akcije "i ja mogu razminirati metar kvadratni"

NA PRVIM radnom sastanku Koordinacijskog odbora humanitarne akcije ´I ja mogu razminirati jedan metar kvadratni´ odlučeno je da županije u kojima nema minskih polja zaostalih iz Domovinskog rata tijekom tri do pet tjedana započnu akciju kojom će se prikupljanjem donacija i prodajom prigodnih kupona u vrijednosti od 10 kuna pomoći županijama u kojima ima zaostalih minskih polja u njihovom uklanjanju.

Sastanak je održan danas u Starogradskoj vijećnici, a riječ je o akciji koja je krajem prošle godine počela u talijanskoj regiji Veneto uz potporu Vijeća Europe.

U toj talijanskoj regiji lanjskoga Božića prvi put je počela prodaja oko 50 tisuća prigodnih kupona u vrijednosti jednog eura.

Akcija će u Italiji trajati do 1. ožujka do kada se očekuje da će biti prodani svi kuponi, rekao je predsjednik skupštine Primorsko-goranske županije Miljenko Dorić i inicijator te akcije. On je ujedno i naš predstavnik u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koje je akciju podržalo preko svoje organizacije ´Agencija lokalne demokracije´ i zaklade Hrvatskog centra za razminiranje ´Hrvatska bez mina´.

U Hrvatskoj će akcija trajati do kraja godine, a inicijativu je pokrenula Županija primorsko-goranska.

Na prvi sastanak odazvali su se predstavnici Varaždinske, Istarske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba, a po riječima inicijatora Miljenka Dorića akciju podupiru i Krapinsko-zagorska te Međimurska županija.

Tijekom sljedećeg tjedna Hrvatski centar za razminiranje uputit će pokretačima akcije svu tehničku dokumentaciju oko razminiranja sela Mošćenice koja je u prioritetu HCR-a.

Idućih tjedana županije uključene u akciju dogovorit će se oko njezine provedbe, a dogovoreno je da će u vezi pomoći toj akciji kontaktirati i prijateljske regije i gradove u Europi.

Pročitajte više