Tillerson i Lavrov će se sastati prvi put nakon zakona o sankcijama

Foto: Hina

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega Rex Tillerson dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će se za vikend sastati u Manili, što će biti njihov prvi susret nakon donošenja američkog zakona o uvođenju sankcija Rusiji koji je razbjesnio Moskvu, rekao je ruski diplomat.

Lavrov i Tillerson će se sastati na margini godišnjeg foruma Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koji će se od 6. do 8. kolovoza održati u filipinskoj prijestolnici, dodaje rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Odnosi na najnižoj razini dosad

Planiraju razgovarati o vezama dviju zemalja koje su na najnižoj razini dosad. Američki Kongres je prihvatio nove gospodarske sankcije Rusiji koje je Donald Trump potpisao u srijedu.

Američki predsjednik se ipak distancirao od tog dokumenta "punog nedostataka" koji mu se ispriječio na putu poboljšanja veza s Moskvom. Danas je rekao da su te veze na "opasno" niskoj razini.

Medvedev osudio sankcije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev osudio je pak nove sankcije kao "objavu totalnog gospodarskog rata Rusiji" i rekao da one znače "kraj ruske nade u poboljšanje odnosa s novom američkom administracijom".

Tillerson i Lavrov su se u telefonskom razgovoru dotaknuli i Sjeverne Koreje koja bi zbog ubrzanog rada na svom balističkom i nuklearnom programu trebala biti glavna tema foruma zemalja ASEAN-a posvećenog sigurnosti u tom dijelu Azije.

"Lavrov je pozvao strane na suzdržanost i na što brži nastavak pregovora" na Korejskom poluotoku, dodao je ruski diplomat u priopćenju.

Pročitajte više