PRVI ZAGREB FILM FESTIVAL 7. LISTOPADA

Zagreb film festival (ZFF), novi hrvatski filmski festival, na kojem će se prikazati tridesetak igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, održat će se od 7. do 11. listopada, a otvara ga bosanski film "Gori vatra" Pjera Žalice.

Glavni program prvih i drugih filmova redatelja održat će se u tri sekcije - dugometražnih igranih filmova, dokumentarnih i kratkih filmova, rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Prikazat će se, među ostalim, američki film "Lost in Translation" Sofije Coppola, brazilski "Madame Sata" Karima Ainouza, kanadski "Twist" Jacoba Tierneya, tajlandski "Blissfully Yours" Apichatponga Weerasethakula i nagrađivani "Povratak", redateljski prvijenac ruskog glumca Andreia Zvjagintseva.

O tri festivalske nagrade "Golden Bib" (prva je tri tisuće eura, a druge dvije tisuće eura) odlučivat će tročlani žiri - književnik Miljenko Jergović, britanski producent Paul Raphael i azerbejđanski redatelj Murad Ibragimbecov, najavio je Matić.

Zasad na ZFF dolazi više od 55 gostiju, odnosno oko 80 posto filmova će imati svoje predstavnike u Zagrebu, dodao je.

U sklopu ZFF-a održat će se i Festival prvih, s debitantskim radovima različitih umjetničkih područja, za koji je na temu "reklamokracija" izabrano deset projekata (od likovnih i dizajnerskih do video radova i peformancea).

Osim Festivala prvih, ZFF će ugostiti Festival digitalne kreativnosti (8. do 10. listopada), u organizaciji Bulaja naklade, posvećen digitalnim tehnologijama, filmu i ilustraciji.

Jedna od najvećih zvijezda web dizajna danas Joshua Davis održat će 10. listopada predavanje "Flow/Dynamic Abstraction".

Za popratni dio Festivala, koji će se održavati u svim prostorima SC-a od 14 sati do dva ujutro, priredit će se koncerti, izložbe, predstavljanja sličnih svjetskih festivala (Thessaloniki, Cottbus) i filmskih škola te promocije knjiga.

Ulaz na programe festivala, osim večernjih projekcija, je besplatan. Proračun Festivala je 1,5 milijuna kuna, od čega polovicu osigurava zagrebački Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture, a ostatak sponzori. Izvršni producent je "Propeler Film".

Pročitajte više