Prvosvibanjska proslava u Parku prirode Papuk

U PARKU prirode Papuk, kandidatu za europski geopark, prvosvibanjska proslava obilježena je međunarodnim susretom slobodnih letača (paragliding) pod nazivom ParaFest Velika 2005.

Već u petak u mjesto Velika, u Požeško-slavonskoj županiji, stiglo je 50-tak slobodnih letača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske, koji su brojnim izletnicima pokazali neobične letove iznad vrha Pliš-Mališćak u Parku prirode Papuk.

Naime, jučerašnje i današnje natjecanje bilo je puno uzbuđenja, jer je vjetar često mijenjao smjer, pa su "šarena svilena krila" nosila slobodne letače i dalje nego što je planirano.

Slobodno letjenje (paragliding) je rekreacijski šport za kojeg kao da je stvoren dio Parka prirode Papuk oko vrha Pliš-Mališćaka, kazao je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Ivica Samardžić.

Dodao je kako je rješenjem od 29. travnja, Ministarstvo prometa, pomorstva i veza odobrilo "registraciju prvog slavonsko baranjskog paraglidnog letjelišta Pliš - Mališćak " .

To je jedna u nizu turističkih atrakcija koja je osmišljena u Parku prirode Papuk, a koja ne remeti prirodu" kazao je ravnatelj Samardžić.

U Parku prirode Papuk također se organiziraju šetnje poučnim stazama, edukativni posjeti arheološkim nalazištima i ostatcima zidina desetak starih gradina kojima Papuk obiluje, prirodnim fenomenima, a obilježava se i Svjetski dan šišmiša, Međunarodni dan šuma i gorana pod nazivom "Papučki jaglaci", Dan voda , Dan planete Zemlje i druge aktivnosti.

Pročitajte više