Pula: PROSLAVLJEN DAN ISTARSKE ŽUPANIJE

Svečani skup u povodu Dana Istarske županije i 60. obljetnice 43. istarske divizije održan je danas u pulskome Domu sportova u nazočnosti mnogobrojnih antifašista iz Istarske i Primorskogoranske županije, te iz susjedne Slovenije i Italije.

Govoreći sudionicima skupa, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta ustvrdio je kako su događaji iz rujna 1943., posebice odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom, bili važan korak u antifašističkoj borbi u svjetskim razmjerima kojima je Hrvatska svrstana u svjetsku zajednicu slobodnih nacija.

"Istra svojim socijalno-kulturnim kapitalom, a poglavito vrijednim i marljivim građanima, daje značajan dopirnos razvoju Hrvatske. Vlada podupire regionalni razvoj poput zajedničkih kapitalnih projekata, kao primjerice Brijuni Rivijera i gradnje cesta", ustvrdio je ministar Kalmeta.

Istarski župan Ivan Jakovčić, ističući kako se antifašizam, sloboda i nacionalna snošljivost u Istri oduvijek poštuju, osudio je ponašanje dijela slovenske političke scene i njihovih ekstremista, te se zauzeo za pokretanje međunarodne arbitraže koja će konačno definirati granice između Hrvatske i Slovenije.

Jakovčić je pozvao slovenskoga predsjednika Janeza Drnovšeka i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na veliki antifašistički skup, koji će se održati početkom studenoga u Kućibregu na Bujštini, kako bi se podsjetili na dane kada su se tijekom antifašističke borbe zajedno rame uz rame borili za slobodu i protiv fašizma Hrvati, Slovenci i Talijani.

Prvi istarski antifašist Miho Valić napomenuo je kako je Istra ponosna što je u antifašističkoj borbi dala 30.000 partizanskih boraca i što je slavna 43. istarska divizija dovela do slobode i sjedinjenja Istre s maticom domovinom.

"Antifašisti Hrvatske podržavaju zakon kojim se sprječava glorifikacija simbola nacifašističkih ideologija i tetošenje neoustaštva, i to u ime 17.000 poginulih Istrana, žrtava fašizma", poručio je Valić.

Istaknuo je kako je krajnje vrijeme da se prestane s "neprincipijelnim odnosom" prema antifašizmu i iskrivljavanju povijesti, što se, nažalost, i danas događa u školskim udžbenicima. Uputio je zahtjev Vladi da se antifašističkim borcima vrate stečena prava i da se izjednače s braniteljima Domovinskog rata.

Predsjednik SABH Ivan Fumić, nakon što je govorio o ulozi antifašističke borbe u stvaranju hrvatske države, te doprinosu Istrana u toj borbi, uručio je posebna priznanja za njegovanje antifašističkih vrijednosti istarskome županu Ivanu Jakovčiću, predsjedniku Skupštine Istarske županije Stevi Žufiću i saborskom zastupniku Damiru Kajinu.

(Hina) xbžu ymc

Pročitajte više