Pula: Uručeni ključevi za prvu Sigurnu kuću u Istri

POČETAK rada u Istarskoj županiji prve Sigurne kuće autonomnog skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, označen je danas u Puli predajom ključeva predstavnicama Udruge žena grada Pule i županijskog Povjerenstva za jednakost spolova.

Ključeve Sigurne kuće predstavnicama ženskih udruga predao je istarski župan Ivan Jakovčić u sjedištu Županijskog poglavarstva i Puli.

Sigurna kuća, adresa koje je iz sigurnosnih razloga tajna, negdje je u okolici Pule i moći će prihvatiti deset žena i djece o kojima će se brinuti dobrovoljke. Za projekt Sigurne kuće Istarska je županija izdvojila 200 tisuća, a grad Pula 50 tisuća kuna.

Sklonište će biti besplatno za žene bez novca, a one koje su novčano osigurane plaćat će dio režijskih troškova, rekla je predsjednica Udruge žena grada Pule Jadranka Černjul. Ženama bez novca osigurat ćemo i 30 kuna na dan za njihove i potrebe njihove djece, rekla je Černjul.

U Istarskoj je županiji, na žalost, velika potreba za skloništima za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, rekao je župan Jakovčić, najavivši nastavak toga projekta i otvaranje, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, još nekoliko sigurnih kuća i u drugim istarskim gradovima.

"Projekt Sigurne kuće jedan je od najvažnijih koji smo uspjeli ostvariti u našem mandatu, iako bez civilnog sektora zasigurno ne bi uspio," rekao je Jakovčić.


Pročitajte više