Puljak: Prisiljavanje djece da budu na nastavi vjeronauka povreda je njihovih prava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK Mosta Zvonimir Troskot zauzeo se u petak da se frizerskim salonima smanji stopa poreza na dodanu vrijednost s 25 na 13 posto.

"Podržavamo inicijativu frizerskih salona da se stopa PDV-a smanji s 25 na 13 posto", rekao je Troskot tijekom slobodnog iznošenja stajališta u Hrvatskom saboru.

Ustvrdio je da bi se time povećao broj salona i zaposlenih te prihodi države. "Smanjenjem stope povećao bi se i broj frizerskih salona za 1,5 posto, broj zaposlenih za 1250, a dobit za državu bila bi 30 milijuna kuna od osobnog dohotka po novozaposlenom, 30 milijuna od salona i 68 milijuna od doprinosa", istaknuo je.

Osim toga, saloni bi smanjenjem PDV-a postali konkurentniji, omogućio bi im se razvoj, a smanjilo bi se i crno tržište koje u toj djelatnosti iznosi visokih 50 posto, rekao je Troskot.

Puljak pozvala da se riješi problem s asistentima u nastavi, komentirala i vjeronauk

Marijana Puljak (Klub IP, Pametno i GLAS) pozvala je da se riješi problem s asistentima u nastavi i pitanje vjeronauka u školama.

Iako je nastava počela, dio asistenata u nastavi još nema potpisan ugovor o radu, a neke škole su dobile preporuku da se ugovori potpišu na rok od samo 60 dana. Uz to, istaknula je, u nekim je ugovorima stavka da se on može prekinuti u slučaju nepredviđenih okolnosti, poput epidemije koronavirusa.

"Što će se u tom slučaju dogoditi s obrazovanjem djece s poteškoćama za vrijeme online nastave, što će biti sa zaposlenim roditeljima ako ostanu bez pomoći asistenata, oduzima li se ovako djeci s teškoćama pravo na obrazovanje?" upitala je Puljak.

Kad je riječ o vjeronauku u školama, zatražila je da se djecu koja na njega ne idu "prestane diskriminirati", pozivajući se na Ustav u kojem smo definirani kao sekularna država i na Deklaraciju o zaštiti prava djeteta.

"Prisiljavanje djece da prisustvuju nastavi vjeronauka povreda je prava djeteta na slobodu misli, savjesti i vjere", rekla je i dodala da se nastava vjeronauka ne smije nametati nijednom djetetu ako to nije njegov izbor ili izbor njegovih roditelja.

Zastupnik Domovinskog pokreta upozorava na probleme povremenih prijevoznika

Sanja Radolović (Klub SDP-a) u slobodnom govoru pozvala je na izdavanje dopusnice za rad studiju medicine u Puli, koju čeka već godinu i pol.

Nedavno je izdana dopusnica za izvođenje studija medicine Hrvatskome katoličkom sveučilištu, a "istodobno se iz čisto političkih razloga onemogućuje izdavanje dopusnice studiju medicine u Puli", ustvrdila je.

"Nacionalno vijeće za znanost, čije članove bira sabor, postalo je tijelo sastavljeno od političara, a ne više od stručnjaka iz akademske zajednice. Bitno su prekoračili svoje ovlasti, budući da je studij medicine u Puli ispunio sve zakonske pretpostavke koje je provjerila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, radna skupina ministarstva i studij je dobio tri pozitivne međunarodne recenzije", rekla je Radolović.

Daniel Spajić iz Kluba Domovinskog pokreta upozorio je na negativne posljedice koronavirusa na povremeni prijevoz putnika. "Pad prometa u posljednjih šest mjeseci poslovanja za većinu tvrtki u povremenom prijevozu putnika iznosi od 95 do 98 posto", istaknuo je i zatražio da se ta djelatnost uključi u nacionalni plan oporavka koji je u izradi.

Pročitajte više