Pulski SDP: Opasan projekt dovođenja izraelske vojne industrije

PREDSJEDNIK pulskog SDP-a i Gradskog vijeća Livio Bolković na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli pozvao istarskog župana Ivana Jakovčića da hitno odustane od daljnjih pregovora s izraelskim partnerom, tvrtkom "Israel Aircraft Industries Bedek Aviation Ltd" o gradnji pogona za pregradnju putničkih zrakoplova u transportne.

Po njegovim riječima u Istri se već duže vrijeme nastoji bivše vojne objekte na prekrasnoj obali prenamijeniti za turističke potrebe, no, kako je rekao, "iako to zagovara i župan Jakovčić", on istodobno želi u Pulu dovesti vojnu industriju.

"Iako župan takve najave nastoji poreći, javno ga pitam o čemu je onda prije mjesec i pol dana razgovarao sa zapovjednikom izraelskih zračnih snaga generalom Harlevom u Puli", kazao je Bolković. Dodao je kako je zamisao o vojnoj industriji u Puli neprihvatljiva te da će se SDP tomu oštro suprotstaviti.

Bolković se stoga upitao želi li Jakovčić Hrvatsku vojsku, koja će do konca ove godine vjerojatno prepustiti lokalnoj upravi svoje objekte u Puli, zamijeniti stranom vojnom nazočnošću. Naglasio je kako se podatci o toj izraelskoj tvrtki mogu naći na njihovim internetskim stranicama na kojima, među ostalim, piše kako je to vodeći državni proizvođač oružja i svjetski predvodnik u razvoju i istraživanju globalnog tržišta za obrambeno oružje.

Predsjednik pulskog SDP-a Bolković osvrnuo se danas i na prvostupanjsku presudu tzv. gospićkoj skupini, osudivši pokušaje da se ta presuda ne prizna. Napomenuo je kako se Hrvatska može pohvaliti da je jedina država s područja bivše Jugoslavije koja je procesuirala ratne zločine te svoje počinitelje ratnih zločina.

Pročitajte više