Pupovac: 10. travnja 1941. učinjena je najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je na obilježavanju godišnjice partizanskog proboja na Petrovoj gori kako je time sačuvan narod Vojnića i Vrginmosta te da antifašizam treba obilježavati na dostojanstven način.

Podsjetivši kako se u medijima može pročitati da je Pavelićev režim počinio najveću izdaju u povijesti hrvatskog naroda, Pupovac je ustvrdio da je 10. travnja 1941. učinjena najveća izdaja u povijesti hrvatskog i južnoslavenskih naroda općenito.

"To je bio dan kada su izdane vrijednosti u koje vjeruju hrvatski i srpski narod, a to je ideja zajedničkog života i slobode za koje su se generacije Hrvata, Srba i drugih južnoslavenskih naroda borile kroz dva stoljeća. Ustaški režim i pokret bio je i ostao simbol razaranja ideje slobode i zajedništva na najgori mogući način, politikom istrebljenja, protjerivanja i prisilne asimilacije", rekao je Pupovac. 

Prije proboja iz obruča na Petrovoj gori dogodile su se strahote koje su narod kotara Vojnić i Vrginmost natjerale u zbjeg, da odu u šumu i sklanjaju se u zemunice da bi sačuvali vlastite i živote svoje djece, dodao je.

Većeslav Veco Holjevac, istaknuti hrvatski antifašist i jedan od najuspješnijih zagrebačkih gradonačelnika, i Stanko Opačić su najzaslužniji što je taj narod sačuvan i uspio u proboju koji simbolizira i dan-danas spremnost da se ne živi neslobodan, nego i izložen opasnosti od istrebljenja, poručio je Pupovac.

Pročitajte više