PUTIN I KWASNIEWSKI RAZGOVARALI O VIZAMA I ULAGANJIMA

Poljski i ruski predsjednici Aleksander Kwasniewski i Vladimir Putin u subotu su raspravljali o vizama za stanovnike Kalinjingrada i uzajamnim ulaganjima.

Tijekom susreta, održanog na ruskom bojnom brodu koji sudjeluje u manevrima i koji je ruski predsjednik nazvao "iznimnim događajem u povijesti dviju zemalja", dva su državna čelnika pred novinarima izjavila kako bi baltička regija mogla postati "izvoznicom stabilnosti".

Glavna tema razgovora bio je problem putovanja stanovnika iz ruske enklave Kalinjingrad prema ostatku Rusije, a nakon što Poljska i Litva uđu u Europsku uniju sljedeće godine. Poljska je namjeravala uvesti vize za tranzit preko svoga teritorija 1. srpnja, ali je to odgođeno za 1. listopada.

Putin je rekao kako bi "dvije zemlje taj problem trebale riješiti na temelju međunarodnih zakona", nastojeći što je više moguće umanjiti birokratske zapreke.

Istodobno je, govoreći o međusobnim ulaganjima, Kwasniewski naglasio kako su "poljska ulaganja u Rusiju moguća, osobito u plinskoj i naftnoj te kemijskoj i industriji oružja".

Pročitajte više