Putin optužio zapadne agente da žele sabotirati plan o uniji s Ukrajinom

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je tijekom radnog posjeta Jalti optužio zapadne "agente" da nastoje sabotirati plan o stvaranju ekonomske unije između četiriju bivših država SSSR-a, posebno između Rusije i Ukrajine.

"Ni na koji način ne bismo trebali oponirati Zapadu, već se truditi da budemo sastavni dio svjetskog ekonomskog sustava", rekao je Putin u govoru održanom na otvorenju ekonomskog foruma na Jalti na kojem sudjeluju ruski i ukrajinski poslovni ljudi.

"Ujedinjenjem naših snaga, povećavamo konkurentnost. A ozbiljni ljudi, naši partneri u inozemstvu to također razumiju. Zato njihovi agenti prisutni u našim zemljama pokušavaju svim sredstvima kompromitirati ekonomsku integraciju Rusije i Ukrajine", rekao je Putin.

Ruski je predsjednik aludirao na stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora između četiriju najvećih zemalja bivšeg SSSR-a - Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, o čemu je odluka donesena prošle godine na summitu u Jalti.

Europski dužnosnici, no i neki ukrajinski i dalje su vrlo kritični prema spomenutom sporazumu, te smatraju da bi on mogao zakočiti bilo kakvu europsku integraciju Ukrajine, zemlje sa 48 milijuna stanovnika, koja ionako umnogome ovisi o svom ruskom susjedu.

Ekonomska unija podrazumijevala bi uspostavljanje zajedničke carinske zone, zone slobodnog tržišta te moguće zajedničke valute.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više