Putin želi okrenuti novu stranicu s Britanijom nakon odlaska Therese May

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin želi novi početak u odnosima s Velikom Britanijom nakon odlaska premijerke Therese May te je pozvao da se "okrene stranica vezana uz špijune" u odnosima s Londonom koji su na najnižoj razini nakon trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

Velika Britanija koja prolazi kroz političku krizu s premijerkom koja u petak podnosi ostavku odgovorila je da novi odnosi ne dolaze u obzir dok Rusija ne promijeni stajalište.

"Treba okrenuti tu stranicu vezanu uz špijune i napade", ocijenio je Putin tijekom susreta s dužnosnicima novinskih agencija na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Optužbe za trovanje

Sergej Skripalj pronađen je otrovan na klupi u Salisburyju na jugu Engleske u ožujku 2018., sa svojom kćeri Julijom.

Britanske vlasti optužile su rusku obavještajnu službu da ga je pokušala otrovati nervnim otrovom. Moskva je demantirala bilo kakvu odgovornost u toj aferi koja je dovela do duboke diplomatske krize između dviju zemalja.

Skripalj i njegova kći oporavili su se nakon duljeg boravka u bolnici.

Glasnogovornik Therese May odgovorio je da "ruski model ponašanja - agresija i destabilizacija - narušavaju namjere o ostvarivanju odgovornog međunarodnog partnerstva".

London će sigurno nastaviti razgovarati s Moskvom o pitanjima međunarodne sigurnosti, jer je to u interesu Velike Britanije, istaknuo je glasnogovornik, ali, kako je dodao, "premijerka je više puta ukazala kako ne možemo imati drukčiji odnos ako Rusija ne promijeni svoje stajalište".

Pročitajte više