Q GROZNICa analizom POTVRĐENa KOD ČETIRI ZADARSKA PACIJENATA

Kod četvorice pacijenata zaraznog odjela zadarske Opće bolnice, koji su početkom veljače hospitalizirani zbog sumnje u Q groznicu, analizama je utvrđeno postojanje te bolesti, potvrdio je danas dežurni epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kajić.

Rezultati krvnih pretraga četvero pacijenata, koji su u posljednjih 14 dana testirani dva puta, pozitivni su, što potvrđuje da jest riječ o Q groznici, izjavio je Kajić za Hinu.

Pojasnio je da se o postojanju tog tipa groznice sa sigurnošću može govoriti jedino kod pacijenata čija je krv testirana dva puta. Takve pretrage obavljaju se dva puta u vremenu od dva tjedna, tako da će se o oboljenju ostalih pacijenata, među kojima su i radnici tvrtke ´Konstruktor´, sa sigurnošću moći govoriti tek za desetak dana, pojasnio je Kajić.

No, s obzirom na slične simptome, epidemiolozi pretpostavljaju da su i ostali pacijenti sa sumnjom da imaju Q groznicu zaraženi uzročnikom te bolesti.

Većina oboljelih sa sumnjom u Q groznicu radili su na tri radilišta buduće autoceste na potezu Sv. Rok - Ledenik, a radi prevencije petstotinjak ostalih radnika na tim radilištima piju antibiotike.

Na zadarski zarazni odjel, na kojem se liječi 27 oboljelih, danas nije stigao niti jedan novi pacijent. Uz dosadašnjih 16 u Splitu je hospitalizirano još dvoje ljudi, a šestero oboljelih liječi se i u šibenskoj bolnici.

HTV je večeras objavio, pozivajući se na epidemiologe i veterinare s terena, da je žarište epidemije vjerojatno okolica Obrovca, a ne radilišta.

Pročitajte više