Račan: Da znamo gdje je Gotovina uhitili bi ga

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivica Račan ustvrdio je danas da "Vlada ne zna gdje je general Ante Gotovina, a kad bi znala on bi bio uhićen".

Račan je to novinarima izjavio za posjeta Puli zamoljen da komentira jučerašnju izjavu Carle del Ponte u Washingtonu da hrvatska Vlada zna gdje je Gotovina, da se radi jedino o samom činu uhićenja i političkoj odluci da se to provede, a koju je danas prenio Glas Amerike.

"Ne vjerujem da je to baš tako izjavljeno. Provjerit ćemo da li je ta izjava doista takva. Kategorički tvrdim kako Vlada ne zna gdje je general Gotovina, a kad bi znala on bi bio uhićen. Mi smo već u više navrata rekli onima, posebno iz inozemstva, da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju da ćemo odgovorno postupiti", rekao je Račan.

Glas Amerike prenio je izjavu Carle del Ponte koju je dala Helsinškoj komisiji kongresa SAD-a.

"...hrvatska Vlada tvrdi da ne zna gdje se on (Gotovina) nalazi, međutim mi znamo gdje je on. Dali smo informaciju gdje je on i inzistiramo da ga se uhiti. Nadamo se da će on biti uhićen, jer nije stvar u lociranju Ante Gotovine, oni znaju gdje je on.... Gotovina je po mom mišljenju u Hrvatskoj. Mislim da se radi jedino o samom činu uhićenja i političkoj odluci da se to provede", stoji uz ostalo u izjavi Carle del Ponte koju prenosi Glas Amerike.

Predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić danas je žurno u svoj ured pozvao Tomasa Osoria, voditelja Ureda za vezu s Tužiteljstvom MKSJ-a.

U priopćenju se navodi da je Osoriu "izrazio iznenađenje i zabrinutost tom izjavom C. del Ponte, posebice što je to u potpunoj suprotnošću s realnošću kao i njezinim izjavama tijekom posljednjeg posjeta Zagrebu, kad se na konferenciji za tisak složila s time da informacije Tužiteljstva o generalu Gotovini, a koje su bile proslijeđene hrvatskoj strani nisu bile niti pravovremene niti relevantne za njegovo lociranje".

Pročitajte više