Račan: Koalicija treba odgovorno nastaviti svoj posao

ČELNICI vladajuće koalicije suglasili su se danas da koalicija treba odgovorno nastaviti raditi svoj posao, rekao je novinarima premijer Ivica Račan nakon ručka kojim je obilježena treća godišnjica dolaska koalicije na vlast.

Koalicija je sasvim stabilna barem idućih 10-ak dana, odnosno do prvog sljedećeg sastanka, našalio se Račan u Banskim dvorima nakon povratka iz restorana Gračanka, gdje je ručao s partnerima.

Spadam u one koje drže da je zadaća koalicije da završi mandat, nismo još rekli što smo morali, očekuju nas ozbiljne zadaće do kraja mandata, naglasio je premijer.

Ručak s partnerima opisao je kao ´radni, neformalni ručak na kojemu se malo govorilo o samoj koaliciji i njezinoj perspektivi.

Ustvrdio je da čelnici koalicije nisu razgovarali o hotelskom poduzeću Sunčani Hvar, ni općenito o pristupu privatizaciji.

To je ozbiljna tema, za nju nije dovoljan ručak, rekao je premijer te najavio da će se o tome više razgovarati na idućim sastancima.

Podsjetio je ipak da je Vlada svojedobno donijela zaključak da neka složena poduzeća u turizmu valja restrukturirati, pa onda privatizirati, a da je među 12 takvih poduzeća bio i Sunčani Hvar.

To, kazao je, nije izvršeno zahvaljujući čvrstom otporu Uprave i lokalne vlasti koji su držali da Sunčani Hvar ne treba razbijati.

Priznao je da se Hrvatska nalazi u složenoj situaciji, s obzirom da je natječaj za Sunčani Hvar bio međunarodni, mogu se pojaviti konzekvence ako se ignoriraju natječaj i njegovi rezultati.

Premijer je najavio da će Vlada odgovoriti na tezu da rasprodaje Hrvatsku. Argumentima ćemo pokazati da ta teza ne stoji, naglasio je Račan, ne precizirajući kad će taj odgovor uslijediti.

Pokazat ćemo što je ova Vlada rasprodala, a što su opljačkale ili rasprodale Vlade prije nje, rekao je premijer.

Odbio je komentirati izjave iz HSS-a da koalicija ima rok do kraja siječnja dogovoriti konecept privatizacije ili će HSS otići.

Vjerujem da će partneri u koaliciji uspjeti trezveno razgovarati o stanju stvari i vidjeti kako dalje, istaknuo je Račan.

Umjesto paušalnih ocjena, pozitivnih ili negativnih o privatizaciji, potreban je kritički govor, govor o tome kakvu privatizaciju želimo, umjesto govora da li državno ili privatno, možda bi trebalo govoriti o mješovitom vlasništvu, poručio je premijer Ivica Račan.

Pročitajte više