Račan: Ne odrade li institucije posao, odlazimo iz koalicije u Gorici

AKO DO konca siječnja nadležne institucije ne odrade svoj posao, ne zaustave političku i trgovinu mandatima, SDP će se povući iz koalicije u Velikoj Gorici, najavio je danas novinarima predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Koalicijska vlast u Gorici, po istraživanjima, dobro stoji, no princip valja braniti i kad nešto gubite, rekao je Račan u sjedištu SDP-a, gdje je zasjedao Glavni odbor stranke.

Velikogorički gradonačelnik Tonino Picula bio je, međutim, manje eksplicitan u rokovima, izjavivši da se neće "terminski obvezivati". Uvjeren je da je SDP-ov pritisak dobar način da se korigira loše ponašanje Središnjeg državnog ureda za upravu.

Račan je pak institucije vlasti prozvao da se ne ponašaju kako bi trebale, radi čega, dodaje, izostaju njihove reakcije ili su one proturječne, kako već odgovara vlasti HDZ-a.

Izvijestio je da je Glavni odbor raspravljao što učiniti da se ne ponove događaji viđeni nakon lokalnih izbora, odnosno trgovina mandatima i izbori nakon izbora.

Ne vidimo čarobno rješenje, no držimo da treba jačati demokratsku odgovornost i svijest u političkim strankama, predstavničkim tijelima i demokratskoj javnosti, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Naglašava kako to podrazumjeva i doradu izbornog zakonodavstva, dobar zakon o političkim strankama, ali i neprihvaćanje imperativnog, odnosno partijskog ili stranačkog mandata.

Od nadležnih je institucija zatražio da "zaustave širenje" takvih mandata i da zauzmu principijelan stav u svim slučajevima. Ako to nisu u stanju, onda ćemo pokrenuti stvar u Hrvatskom saboru, a istovremeno ćemo sami riješiti stvar, rekao je Račan.

Račan je odbio optužbe Vladina glasnogovornika Ratka Mačeka da su on i njegova Vlada krivi za aferu Zec, odnosno da su propustili pokrenuti postupke protiv Vlade Zeca.

"Ako HDZ, Maček i njegovi nalogodavci, nastave ovako vrlo brzo ćemo doći do toga da je za njihove gluposti kriva ne samo bivša Vlada, nego i socijalizam, kapitalizam, feudalizam", kazao je Račan.

Dodao je i kako njegova Vlada nije Zecu oprostila to što je trebao platiti.

GO SDP-a suglasio se da se do kraja veljače u svim stranačkim organizacijama rasprave teze o stanju i jačanju stranke koje je sastavio Račan.

Pročitajte više