Račan: Ne sudjelujem u kalkulacijama o američkom predsjedničkom izuzeću

PREMIJER Ivica Račan odbio je popodne sudjelovati u, kako je rekao, kalkulacijama da su Sjedinjene Države unaprijed odbacile mogućnost da Hrvatska postane zemlja koja bi dobila predsjedničko izuzeće, odnosno zemlja koja sa SAD-om ne bi morala potpisati bilateralni sporazum o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu.

"U tim kalkulacijama ne sudjelujem", izjavio je Račan novinarima u Krapini gdje se susreo s članovima županijskog Poglavarstva i gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije u kojoj danas boravi.

Premijer je kazao da je previše kombinatorike i kalkulacija o jednoj tako ozbiljnoj temi.

To sve skupa sužava manevarski prostor koji treba hrvatskoj državi da pokuša riješiti taj problem, naglasio je Račan.

"Hrvatska državna vlast želi pokušati riješiti problem bez konflikta i ako je moguće nemojte nam sužavati manevarski prostor", rekao je Račan novinarima.

Za zemlje koje do 1. srpnja ne potpišu taj sporazum, SAD je predvidio sankcije - ukidanje vojne pomoći. Američki predsjednik može, ukoliko ocijeni da je to američki nacionalni interes, izuzeti zemlje koje ne potpišu sporazum od sankcija. EU se protivi potpisivanju takvih sporazuma.

Na pitanje ima li Hrvatska još manevarskog prostora, Račan je uzvratio - vidjet ćemo, zapitavši se pritom kako "netko može donijeti odluku ako nam je dao rok do 30. lipnja". "To je malo paradoksalno", primijetio je predsjednik Vlade.

Račan je niječno odgovorio na pitanje je li s tim u vezi dobio pismo od povjerenika EU-a za vanjske odnose Chrisa Patena i predsjedavajućeg EU-om Georgeosa Papandreoua.

Na novinarski upit o tom pismu te na tvrdnju da se u njemu Hrvatsku podsjeća na stav Europske unije, Račan je odgovorio kako Hrvatska jako dobro zna taj stav.

Znamo da će ti stavovi biti reafirmirani za desetak dana, znamo te stavove i ne treba nam tu nikakvo posebno pismo, rekao je Račan.

Naveo je i kako je već razgovarao o tome s ljudima iz Europske komisije, da je svjestan što Europska komisija misli i što očekuje od Hrvatske.

Susret s gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije ocijenio je uspješnim, navodeći da su predstavnici Vlade upoznati s njihovim konkretnim problemima.

Pročitajte više