Račan: Nisam pesimist ni nakon izvješća del Ponte

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas da nije pesimist u pogledu hrvatske pozicije nakon izvješća što ga je noćas Vijeću sigurnosti UN-a podnijela glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Kao i na sudu, valja saslušati obje strane, u ovom slučaju i ocjene glavne tužiteljice i ono što hrvatska Vlada može i mora reći kao druga strana, rekao je Račan na novinarski upit kako će spomenuto izvješće iščitati druge zemlje, npr. Velika Britanija koja još nije ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer drži da u ocjeni izvješća glavne haaške tužiteljice treba biti slojevit, kaže da izvješće i nije tako negativno intonirano, te u šali dodaje da je moglo biti i oštrije s obzirom da ga iznosi tužiteljstvo. No, moglo je, kaže, biti i bolje i više u skladu s tonom razgovora i nastupa Carle del Ponte u Zagrebu.

"To izvješće ne završava zahtjevom za posebnom kritikom Hrvatske ili za stvaranje neke prepreke Hrvatskoj u njenoj težnji ka EU", rekao je Račan.

Poručio je da je Vlada spremna na punu suradnju, da želi pridonijeti rješavanju slučaja generala Ante Gotovine, da priželjkuje da se Gotovina preda i da se taj slučaj završi, iako, kaže, postaje sve veći skeptik.

"U ovom trenutku nemamo ni jednu činjenicu, nakon mnogih provjera, da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj, ali ne tvrdim da on nije ovdje", kazao je Račan.

Rekao je da je određenih slabosti (u suradnji) bilo, ali i da Hrvatska zna da to treba ispravljati.

Kao konkretan primjer dobre suradnje naveo je posljednji posjet del Ponte Zagrebu kad je došla s nekim informacijama i podatcima s kojima je Vlada već raspolagala i provjerila ih.

Dodao je da del Ponte nije tvrdila da su točni podatci s kojima je došla.

Vjerojatno će i ubuduće biti neistinitih informacija i podataka, prema njima se treba odnositi mirno i provjeriti ih, poručio je premijer Račan.

Pročitajte više