Račan: posjet Ateni odgađa se za tjedan ili dva; o susretu s Tomčićem za sada ne mogu govoriti

Predsjednik Vlade i SDPa Ivica Račan večeras je izjavio da će zbog vrlo ozbiljna stanja zbog Iraka za tjedan ili dva biti odgođen posjet hrvatskog izaslanstva Grčkoj, državi predsjedateljici Europske unije, zbog obveza grčkog ministra vanjskih poslova Georgiosa Papandreoua.L

Račanov posjet Ateni bio je predviđen za 18. veljače kad bi Hrvatska i službeno podnijela molbu za prijam u EU.

Na novinarski upit Račan je prije dolaska na sjednicu Predsjedništva SDP-a odgovorio da za sada ne može govoriti hoće li se zbog toga odgoditi i njegov susret s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem, s kojim se trebao sastati kad Hrvatska službeno podnese molbu za prijam u EU.

´Ono što sam imao reći o ´Sunčanom Hvaru´ rekao sam na Vladinoj otvorenoj sjednici´, rekao je Račan, dodavši kako nije potrebno zaoštravati sukob zbog tog pitanja. Takva pitanja treba rješavati malo obzirnije i ne želim dolijevati ulje na vatru. Ako tko misli da je problem veći od onoga kako ga je ocijenila Vlada, to mora i dokazati, istaknuo je Račan.

Naglasio je kako sada ne može reći hoće li s Tomčićem razgovarati prije nego se preda molba za prijam u EU te da se o tom treba dogovoriti s HSS-om. Do tada neću ništa nagađati jer valja raspravljati o još nekim pitanjima, primjerice o sisačkoj Željezari, što je tema Vladine sjednice u četvrtak. Moramo biti vrlo oprezni i ne pogriješiti. No treba voditi računa i o svjetskim kretanjima, koliko god se naše teškoće činile velikima, i tu štititi nacionalne interese, rekao je Račan.

Predsjedništvo SDP-a zasjeda za zatvorenim vratima, a nakon sjednice nisu predviđene izjave za javnost.

Pročitajte više