Račan: Preustroj MORH-a odvija se na zadovoljavajući način

REFORMA vojske i preustroj u MORH-u odvijaju se na zadovoljavajući način i završit će sa što manjim posljedicama po ljude koji neće moći ostati u Oružanim snagama, rekao je u saborskom aktualnom prijepodnevu premijer Ivica Račan.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da proces preustroja ide dobro i duboko sam uvjeren da ćemo ga završiti bez obzira na pokušaj da ga se previše dramatizira", kazao je premijer, odgovorajući na pitanje HB-ova zastupnika Krunoslava Gašparića, kojega je zanimalo što Vlada poduzima da kod reforme MORH-a ne učini nove socijalne slučajeve.

Svaka reforma nije laka, pa ni ova u MORH-u, ali smo poduzeli sve što je bilo moguće kako bi reformu završili sa što manjim posljedicama po ljude koji nažalost više neće moći ostati u Oružanim snagama, rekao je Račan.

Inače mirno saborsko prijepodne narušio je nezavisni zastupnik Ivo Lončar. Optužio je Vladu i premijera da imaju dvostruka pravila jer su, s jedne strane, smijenili ravnatelja Robnih zaliha za kojega je utvrđeno da nije kriv za štetu, a s druge strane ne diraju doministra poljoprivrede koji je pravomoćno osuđen za kriminal.

"Znači li to da je Vlada, da bi ostala na vlasti, spremna koalirati i s dečkima s Knežije", upitao je premijera.

Račan mu je poručio da ne vrijeđa članove Vlade prljavim insinuacijama. "Svatko snosi odgovornost za ono što čini i ne vjerujem da ćete na ovaj način dići svoj izborni rejting", odgovorio je.

Napomenuo je da su kod Robnih zaliha utvrđeni određeni propusti, zbog kojih je suspendiran ravnatelj, te da Vlada očekuje završetak istrage kako bi se vidjelo je li bilo i odgovornosti drugih za te propuste.

Bez odgovora ostao je upit HDZ-ova zastupnika Ljube Ćesića Rojsa postoji li stvarno američka lista nepoželjnih osoba koje, među ostalim, ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma, a na kojoj se, navodno, i on nalazi.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić samo je načelno rekao da ne može utjecati na pravo neke zemlje da donosi takve odluke.

Pročitajte više