Račan: Vladina gospodarska politika nesmislena i nerazvojna

Predsjednik SDPa Ivica Račan danas je gospodarsku politiku Vlade ocijenio nesmislenom i nerazvojnom, prozvavši Vladu da previše lijepo govori, a premalo radi.

"Umjesto razvojne i smislene politike od Vlade dobivamo politiku preživljavanja do ovih i onih izbora, do početka pregovora i tome slično", kazao je Račan na konferenciji za novinare.

Napominjući da se ne želi miješati u "tekuću polemiku" između predsjednika Republike Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera oko gospodarske politike, istaknuo je da SDP ne može ne upozoravati na "maglovite perspektive izlaska iz teške gospodarske situacije koje nudi Vlada".

"Negativna kretanja ne mogu se riješiti arogancijom prema kritičarima i lijepim frazama. Vlada previše lijepo govori, a premalo radi", ocijenio je Račan.

Sanaderovoj Vladi predbacuje da troši dragocjeni resurs, odnosno vrijeme, a ništa ne čini na reformskim zahvatima, što, tvrdi, dovodi do pada stope rasta i gospodarskih aktivnosti, nestabilnih uvjeta privređivanja, rasta nenaplaćenih potraživanja, a time i rasta troškova života.

SDP je, ističe, obavio sve pripreme za lokalne izbore na koje stranka izlazi u svim županijama (u Požeško-slavonskoj i Istarskoj ide samostalno, u ostalima u koaliciji), svim gradovima (osim Vrlike), te u 90 posto općina.

Inače, o analizi priprema za izbore večeras će iza zatvorenih vrata raspravljati SDP-ov Glavni odbor.

Upitan zašto na kandidacijskoj listi za Zagreb, koju predvodi Milan Bandić, nema istaknutog zagrebačkog SDP-ovca Borisa Šprema, Račan odgovara da ga SDP planira 'smjestiti' u Gradsko poglavarstvo.

Novinare je zanimalo i zašto je na zagrebačkoj listi popularna atletičarka Ivana Brkljačić, koja je na zadnjim lokalnim izborima snimala spotove za HDZ te bila član mladeži te stranke, na što Račan kaže da "i stariji imaju pravo promijeniti stav, kako neće mladi".

"Poprilično sam zadovoljan listom za Zagreb, imajući u vidu kompromise koji su nužni u politici", rekao je.

Zamoljen za komentar pisma koje je vodeći SDP-ovac u Požegi Zdravko Ronko uputio saborskom Povjerenstvu za sukob interesa, u kojemu, proglasi li ga Povjerenstvo da je u sukobu interesa, najavljuje prosvjede branitelja na Markovu trgu, Račan je rekao da sadržaj pisma nije vidio, ali ističe da SDP neće prihvatiti aroganciju.

"Za nas ni jedna arogancija nije prihvatljiva, bez obzira dolazi li iz SDP-a", istaknuo je.

Komentirajući zaključke istražnog povjerenstva za Viktor Lenac, po kojima je bivša Vlada državna jamstva tom riječkom brodogradilištu izdavala isključivo po političkim kriterijima, Račan je kazao da je i jučerašnja svađa na sjednici povjerenstva dokazala "slom ambicija" da se preko povjerenstva napada članove bivše Vlade. "Nemate dobar politički posao ako je njegov motiv dubiozan i politikantski", zaključio je.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više