Račan: Zadovoljan sam što komisija počinje izradu Avis-a o RH

PREMIJER Ivica Račan izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo viješću da Europska komisija počinje s izradom mišljenja o hrvatskoj kandidaturi za Europsku uniju.

To je izuzetno lijepa vijest, jer svi znamo da ogromna većina naših ljudi ulazak u Uniju tretira kao prvi, strateški nacionalni interes, rekao je Račan gostujući u emisiji Hrvatskog radija.

Ta vijest obvezuje Hrvatsku da ne popusti u obvezama na putu u EU, rekao je procijenivši da bi postupak ocjenjivanja mogao trajati godinu dana.

"U slučaju pozitivne ocjene, u što se nadamo (...), Hrvatska će i formalno biti kandidat za EU, time bi uhvatili taj zadnji vlak koji smo morali uhvatiti da bi se 2007. našli u Uniji", rekao je Račan.

Premijer je, ne krijući zadovoljstvo, skrenuo pozornost na svojevrstan presedan, odnosno činjenicu da je vrlo malo vremena, nepuna dva mjeseca, prošlo od podnošenja hrvatskog zahtjeva za članstvom u EU do prvog pozitivnog odgovora.

Hrvatska će brzo morati odgovoriti na izuzetno mnoštvo otvorenih pitanja, a to onda znači da će Vlada sa svim svojim resorima morati raditi punom parom, jer je riječ o poslu koji ima prioritet.

Na taj golemi posao Hrvatska se mora koncentrirati kako "ne bi propustili šansu koja je pred nama", naglasio je Račan.

"I ja ću morati tražiti od ministara, da kao što su neki počeli, do daljnjeg ne sudjeluju u predizbornoj kampanji", rekao je Račan.

A riječ je o pedesetak zakonskih projekata koje valja završiti ove godine. Većina njih mora se riješiti prije raspuštanja Sabora tako da evenutalno za studeni ili prosinac ostane samo nekoliko projekata, istaknuo je predsjednik vlade.

Upitan hoće li Vlada uspjeti završiti planirani posao s obzirom na najave da bi parlamentarni izbori mogli biti u jesen, Račan je odgovorio "baš me briga hoćemo li stići štošta drugo napraviti, ali ovo je Vladin prioritet.

Pročitajte više