RAČUNALI SMO Ima li HDZ napokon većinu?

Foto: Hina

POLITIČKA drama koja traje već tjednima sinoć je dosegla vrhunac kada je u ludom preokretu Središnji odbor HNS-a većinom glasova izglasao da idu u koaliciju s HDZ-om. Ono što je uslijedilo nije viđeno u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti. A svega smo se nagledali posljednjih godina.

Internet je eksplodirao, javnost je podivljala, a HNS je, smatraju mnogi, zabio posljednji čavao u vlastiti lijes.

A što je u pozadini svega?

U pozadini svega je, a o tome već tjednima slušamo (da ne kažemo godinama), imanje ili nemanje saborske većine. HDZ je u cijeli ovaj cirkus i ušao s namjerom da osigura dovoljno ruku da može mirno vladati zemljom. Nije poznato zbog čega se Plenković nije odlučio na opciju prijevremenih izbora u trenucima dok prema anketama ima oko 35 posto podrške i nema ozbiljnije konkurencije. HDZ se odlučio na koaliciju s HNS-om, a nju je prilično skupo platio, s obzirom na to da može računati samo na pet njihovih ruku. Saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić i Nada Turina Đurić rekli su da neće sudjelovati u ovoj koaliciji. Tako ispada da je HDZ za samo pet ruku dao nekoliko ministarstava i navodno mjesto potpredsjednika vlade. HNS je dobro trgovao, kao i uvijek.

No na kraju ostaje pitanje ima li HDZ napokon većinu?

Kad je bilo glasanje za Gordana Jandrokovića, HDZ je pokazao tijesnu većinu. Glasali su tada manjinci uključujući Milorada Pupovca, Željka Glasnovića, Zlatka Hasanbegovića, Tomislava Sauchu i Marina Škibolu.

Ako toj zbrda zdola sklepanoj većini pokazanoj prije mjesec dana dodamo pet HNS-ovaca, dolazimo do brojke od 81 zastupnika, što je prilično stabilna većina.

Manjinci će teško raditi probleme, ali opet sve ovisi o njima

Ako dodamo da se na vladin vlak već ukrcao i Silvano Hrelja, onda dolazimo do brojke 82.

"Ja s HDZ-om kao strankom neću ići, nego idemo u projektnu suradnju s vladom Republike Hrvatske, odnosno nadležnim ministarstvom, jer umirovljenici baš i nemaju previše vremena za čekati neka rješenja", pokušao je Hrelja uvjeriti sebe i druge da suradnja s vladom nije isto što i držanje strane HDZ-u.

Tako dolazimo do brojke od 82 zastupnika koja podržavaju rad vlade.

Ipak, tu se javlja cijeli niz mogućih problema.

Krenimo prvo od manjina. Iako je Furio Radin jučer govorio kako agonija više nema smisla i da tako misle svi predstavnici manjina.

"Nema drugog rješenja osim izbora. Sve drugo je produžavanje agonije", rekao je Radin jučer.

Danas je skroz okrenuo priču.

"Ova vlada omogućuje stabilnost ili barem daje jednu šansu da bude održiva tri godine. Skretanje prema centru za nas je nešto ugodno", rekao je Radin koji za podršku traži da se Milijan Brkić ispriča zbog svojih ranijih izjava o manjincima.


Iako Radin traži ispriku, teško je očekivati da će manjinci HDZ-u raditi ikakve probleme.

Hasanbegović, Glasnović i Bruna Esih napravili bi političko samoubojstvo da podrže HNS

No probleme bi mu mogli raditi Hasanbegović i Glasnović. Ustvari, oni bi im morali raditi probleme. Prvo, Bruna Esih i Hasanbegović imaju svoju stranku i kod glasačkog tijela koje oni ciljaju, a to je desnica kojoj je samo bitna ideologija, HNS je jako nepopularna opcija, možda gora i od SDP-a. Posebno ako se ostvare neke procjene da bi HNS mogao inzistirati na uklanjanju ploče s fašističkim pozdravom iz Jasenovca. To je nešto preko čega mlada stranka na čelu s Hasanbegovićem i Brunom Esih radi svoji birača ne bi smjela prijeći. U tom klubu je i Željko Glasnović, a on i Hasanbegović su digli ruke za Jandrokovića i činili većinu (Bruna Esih nije).

Škibola neće s HDZ-om

Za Jandrokovića je glasao i nezavisni Marin Škibola. On je prije nekoliko dana rekao da više neće dati podršku HDZ-u.

"S obzirom na medijske špekulacije o tome da ću biti dio HDZ-ove većine, ovim putem javno opovrgavam sve medijske natpise i dajem jasno do znanja kako ostajem pri svom stavu. Nisam, niti ću biti dio većine HDZ-a ili SDP-a, što znači da neću glasati za predložene ministre", napisao je prije nekoliko dana Škibola na Facebooku.


Najpoznatiji prebjeg koji je podržao Jandrokovića je svakako Tomislav Saucha. Njega u javnosti nema, što je prilično neodgovorno, s obzirom na to da se radi o saborskom zastupniku. Kako će Saucha glasati ubuduće, to ne znamo. Kao otpadak iz SDP-a kojemu nije vratio mandat, Saucha zapravo ne predstavlja nikoga (imao je jako mali broj preferencijalnih glasova da bi se na njih mogao izvlačiti), ali očekuje se da bi ipak mogao biti ruka Plenkoviću (barem onda kada je to potrebno). On je već najavio svoj odlazak iz politike, a odgovara mu da ovaj saziv potraje što dulje. Ako ni zbog čega drugog, onda iz financijskih razloga.

Većina postoji, ali pitanje je koliko je čvrsta

Dakle, gore smo došli do brojke od 82 zastupnika (76 koji su glasali za Jandrokovića plus pet HNS-ovih plus Silvano Hrelja).

Ako toj brojci oduzmemo Hasanbegovića i Glasnovića (Brunu Esih ne računamo jer ona i nije glasala za Jandrokovića) za koje još nije jasno kako će se postaviti i Škibolu koji je rekao da neće dati podršku vladi, dolazimo do broja od 79. Naravno, uvijek postoji mogućnost pobune unutar HDZ-a zbog suradnje s HNS-om, ali teško je zamisliti da bi tipovi poput Culeja ili Đakića koji su desno krilo HDZ-a, mogli artikulirati išta smisleno što ide protiv stranke koja ih hrani.

Broj od sedamdeset i devet ruku na koje HDZ u ovom trenutku računa jest većina, ali ne previše čvrsta. Vlada i dalje ovisi o manjincima na čelu s Miloradom Pupovcem, a svaka nesuglasica među zastupnicima skupljenim sa svih strana može dovesti do novih problema.
 

Pročitajte više