Radio-vatikan: Papin pohod Hrvatskoj izuzetan događaj za svakoga Hrvata

EMISIJA RadioVatikana na hrvatskom jeziku bila je večeras gotovo u cijelosti posvećena sutrašnjem trećem apostolskom putovanju Svetoga Oca u Hrvatsku.

Po ocjeni Radio-Vatikana, petodnevno putovanje Svetoga Oca u Hrvatsku, koje je danas sam najavio za vrijeme opće audijencije, izuzetan je događaj za svakoga Hrvata.

O pripremama za doček Svetoga Oca u Hrvatskoj izvijestio je Neno Kužina, o dojmovima s dosadašnjih Papinih putovanja govorio je novinar Silvije Tomašević, a o tome kako će Papa izdržati pet napornih dana govorila je Šima Šandrić, stručni kardiolog u rimskoj bolnici Gemelli, gdje je Sveti Otac bio osam puta na liječenju.

Petodnevno putovanje od Rima do Rijeke, zatim od Rijeke do Dubrovnika, gdje će proglasiti blaženom Majku Mariju od Propetog Petković, te od Rijeke do Osijeka i Zadra, susreti, mise i šest govora teško bi podnio svaki čovjek, a za 83-godišnjeg i bolesnog Papu to će biti još napornije, upozorio je Radio-Vatikan, upitavši Šimu Šandrić hoće li Sveti Otac sve to izdržati.

"Uvjerena sam da će Sveti Otac izdržati, jer mi se čini da fizički dobro izgleda, a osim toga, što je jako važno, tu je njegov optimizam koji ga drži i volja, koja ga održava. To je jako važno kod svakog bolesnika, a ne samo kod Pape, da čovjek ima volju da živi i da ozdravi", izjavila je Šandrić.

Program na hrvatskom jeziku opširno je na kraju prikazao bogat i s ukusom pripremljen prilog sutrašnjeg službenog vatikanskog dnevnika LOsservatore Romano o pohodu Svetog Oca Hrvatskoj.

Prilog koji nosi naslov "Hodočasnik u Hrvatskoj" sadrži 32 stranice, 120 fotografija te oveći plakat s Papinom slikom u boji i popisom svih dosadašnjih pohoda Svetoga Oca izvan Italije.

U prilogu je objavljen razgovor sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem o obitelji kao putu Crkve i naroda.

Objavljeni su i članci nadbiskupa Ivana Devčića, biskupa Mile Bogovića, biskupa Želimira Puljića, Stjepana Krasića, biskupa Ratka Perića, biskupa Mile Srakića i zadarskoga nadbiskupa Ivana Prenđe.

Blatski načelnik Branko Bačić i Damir Žuvela pripremili su članke o Blatu, rodnom mjestu Marije Propetog Petković.

Izvanredni prilog završava prikazom i slikama o ratnim razaranjima od Aljmaša do Dalja, Zadra i Dubrovnika te o 550-godišnjoj nazočnosti hrvatske zajednice u Rimu, što je pripremio o. Tomislav Mrkonjić.

Pročitajte više