Rađa se rekordno malo Amerikanaca

NATALITET u Sjedinjenim Državama pao je u prošloj godini na rekordno nisku razinu, prvenstveno zato što mlade Amerikanke rađaju manje djece.

Natalitet u 2002. bio je 13,9 na 1000 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravlja. Za usporedbu u 2001. natalitet u SAD-u bio je 14,1 promil, a 1990. čak 16,7 promila.

Najnovije brojke su najniže od 1909. kada su Sjedinjene Države započele voditi statistiku o natalitetu, rekao je u srijedu Nacionalni centar za zdravstvene statistike (NCHS).

Značajan čimbenik koji je pridonio opadanju je smanjenje rađanja među američkim tinejdžerkama posljednjih godina što se smatra značajnim postignućem.

Udio rađanja među nevjenčanim majkama je, međutim, ostao na visokoj razini od 33,8 posto.

Neke od ovih promjena u plodnosti odraz su starenja baby boom generacije u Americi kao i činjenici da Amerikanci žive sve dulje, kaže NCHS.

Zemlja mora ostvariti da žene prosječno rađaju 2,1 dijete kako bi održala svoje stanovništvo. Sjedinjene Države su pale ispod razine neophodne za zamjenu stanovništva s dvoje rođene djece po jednoj ženi.

Demograf u NCHS-u Brady Hamilton rekao je da su razlozi smanjene stope rađanja što se Amerikanke u najboljim godinama za rađanje odlučuju da imaju manje djece i što je sve manje žena u dvadesetim ili tridesetim godinama.

U 2002. godini rođeno je 4.019.280 Amerikanaca, što je nešto manje nego u 2001. kada je zabilježeno 4.025.933 rađanja.

"Ovo je ozbiljno političko pitanje, jer znamo da su rađanja nevjenčanih majki bilo koje dobi povezana sa siromaštvom", rekao je istraživač u Heritage Foundation, Kirk Johnson, jedan od autora izvješća o štetnim posljedicama rane seksualne aktivnosti i višestrukih seksualnih partnera za žene.

Izvješće Heritagea kaže da 40 posto djevojaka u SAD-u koje započnu seksualnu aktivnost oko 14 godine imaju nevjenčana rođenja. Među ženama koje čekaju do dobi od 21 ili 22 godine kako bi započele seksualnu aktivnost samo 9 posto ima nevjenčana rođenja.

Pročitajte više