Radnici Goričanke pozvali premijera i ministricu pravosuđa

RADNICI Goričanke modne konfekcije d.d. u stečaju pozvali su premijera Ivu Sanadera i ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt da ih hitno posjete nakon što je danas Zagrebačka banka odbila prijedlog Vlade da se imovina tvrtke ne proda "PAN-PEK"u nego nekome tko će u njoj nastaviti proizvodnju i zadržati radnike.

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume (TOKG) priopćio je da je danas pismom pozvao premijera i ministricu da u ponedjeljak dođu u Goričanku i objasne zaposlenima koje je odluke Vlada spremna realizirati u interesu očuvanja njihovih 250 radnih mjesta.

Goričanka, koja trenutno zapošljava 250 radnika, jedno je od poduzeća iz Gucić grupe koje je zbog kreditnih sudužništava između 17 Gucićevih poduzeća od polovice 90-ih opterećeno kreditom Zagrebačke banke u visini 305 milijuna kuna, zbog čega je i nastupio stečaj.

Najpovoljniju ponudu u iznosu od tri milijuna eura za kupnju Goričanke, sada u vlasništvu Zagrebačke banke, dalo je poduzeće PAN-PEK. No, radnici upozoravaju da ta tvrtka želi samo dobiti u posjed nekretnine, ali ne i nastaviti proizvodnju.

Nakon jučerašnjeg razgovora predstavnika Sindikata tekstila s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem, upućen je prijedlog Zagrebačkoj banci da ne zaključi ugovor s PAN-PEK-om.

U skladu sa zaključkom jučerašnjeg sastanka vladin Ured za socijalno partnerstvo pozvao je Zagrebački banku da na još jednom sastanku svi zainteresirani razmotre mogućnosti prodaje Goričanke kojom bi se omogućio i nastavak proizvodnje uz zadržavanje radnih mjesta i ostvarivanje vjerovničkih prava Zagrebačke banke.


Sindikat tekstila priopćio je danas da je Zagrebačka banka odgovorila Gospodarsko-socijalnom vijeću da za nju nije prihvatljivo da "s odabranim kupcem ne zaključi ugovor o kupoprodaji".

U svom odgovoru Zagrebačka banka navodi da razumije probleme djelatnika ali da nije spremna "na svoj račun trpjeti bilo kakvu štetu" i ističe da u trenutku otvaranja stečajnog postupka nad Goričankom u njoj nisu bili zaposleni sadašnji djelatnici.

Banka osim toga predlaže da se, ukoliko postoji interes nekog od kupaca za nastavkom djelatnosti Goričanke i zadržavanjem radnika, pronađe adekvatan prostor za poslovanje u suradnji s Velikom Goricom.

Odgovarajući na navode Zagrebačke banke, Sindikat tekstila u današnjem priopćenju ističe da su radnici čiji posao je u pitanju u Goričanki već 20 godina. "Gucić je taj koji ih je privremeno šetao u poduzeća koja je osnivao uz pomoć pravosuđa i vlastite poduzetničke kreativnosti i kredita Zagrebačke banke", kaže Sindikat.

"Zagrebačka banka je u vrijeme odobravanja kredita politički podobnom Guciću bila državna banka", kaže Sindikat i izražava uvjerenje da je "pozadina prezaduživanja Gucićevih poduzeća premijeru Sanaderu dobro znana".

Ministricu Škare Ožbolt Sindikat proziva da nije ništa učinila u vezi upozorenja Sindikata da se stečaj Goričanke vodi na neprimjeren način, iako im je to obećala.

Pročitajte više