Radnička fronta traži jednu do tri godine zatvora za postavljače "ustaške ploče" u Jasenovcu

Foto: UDHOS

RADNIČKA FRONTA podnijela je Kaznenu prijavu Općinskog državnom odvjetništvu u Sisku protiv Ivana Friščića, predsjednika Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba i Damira Markuša, dogradonačelnika grada Kutine, a zbog postavljanja spomen-ploče u središtu Jasenovca na kojoj se, između ostalog, na donjoj lijevoj strani ploče, nalazi velikim tiskanim slovima ispisana sintagma "Za dom spremni".

> HDZ-ovka i veterani usred Jasenovca podignuli spomenik na kojem piše: Za dom Spremni

"Ostvarena su sva bitna obilježja kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju, opisanog u i kažnjivog po članku 325. stavku 2. i stavku 3. Kaznenog zakona te da su, s obzirom na činjenicu da su djelo ostvarili u ubrojivom stanju, uz posljedično postojanje krivnje (oblik krivnje: izravna namjera ili neizravna namjera, ovisno o utvrđenju naslovnog državnog odvjetništva) i počinili kazneno djelo javno poticanje na nasilje i mržnju, opisano u i kažnjivo po članku 325. stavku 2. i stavku 3. Kaznenog zakona", stoji u Kaznenoj prijavi.

Radnička fronta naglašava da pozdrav "Za dom spremni" javnost asocira primarno na pozdrav korišten u vojsci NDH, Nezavisne Države Hrvatske, koja je svoje ustavnopravne temelje zasnovala na neravnopravnosti državljana s obzirom na etničku pripadnost, što je rezultiralo donošenjem tzv. rasnih zakona temeljem kojih su legalno vršena ubojstva hrvatskih državljana, pripadnika nehrvatskih etničkih zajednica.

Korištenje pozdrava "Za dom spremni" od strane izvjesnih vojnih formacija za vrijeme ratnog sukoba u devedesetim godinama prošlog stoljeća već tad je bila anomalija, odnosno evociranje pozdrava korištenog u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, stoji u prijavi.

Podnositelji ističu kako se u kući na koju su počinitelji postavili ploču s natpisom "Za dom spremni" u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske nalazilo zapovjedništvo ustaškog logora u kojem su masovno ubijani hrvatski državljani nehrvatske etničke pripadnosti, ali i politički nepoćudni pripadnici hrvatskog etniciteta, te smatraju kako se ne radi o slučajnoj podudarnosti, već o indiciju koji upućuje na zaključak da su postavljači ploče svojim postupanjem s nekoliko povezanih elemenata (natpis "Za dom spremni" i lokacija odabrana za njegovo postavljanje) željeli asocirati na Nezavisnu Državu Hrvatsku, odnosno posljedično javno poticati na nasilje i mržnju.

"Porast desnog ekstremizma i povijesnog revizionizma u javnom prostoru u zadnjih nekoliko godina manifestira se, između ostalog, i kroz javni diskurs kojim se relativiziraju i negiraju zločini počinjeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a u društvu predstavlja plodno tlo za poticanje atmosfere konflikta i straha, stoga ne samo publika kojoj se individue i skupine navedenim pozdravom obraćaju, već i javnost koja ne dijeli žar za povijesnim revizionizmom, pozdrav „Za dom spremni“ interpretira kao poticanje na nasilje i mržnju, pa čak i poziv na ponavljanje genocida", navodi se u prijavi Radničke fronte u kojoj se traže kazne od jedne do tri godine zatvore kao i skidanje sporne ploče u Jasenovcu.





 

Plo Capri Java by Index.hr on Scribd

Pročitajte više