Raskol između Shroedera i Fischera zbog vizije "Europske jezgre"

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da i dalje podržava plan o "europskoj jezgri" prema kojemu bi Njemačka i Francuska vodile Europsku uniju u 21. stoljeće, čime se doveo u nesuglasje s vlastitim ministrom vanjskih poslova.

U intervjuu za Die Zeit koji izlazi u četvrtak, kancelar je rekao da će proširena Unija nužno ovisiti o predvodništvu zemalja "jezgre".

Početkom ove godine njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekao je da zbog promijenjene političke situacije napušta plan o pariško-berlinskoj "europskoj jezgri".

"Europska jezgra više jednostavno nije izvediva", rekao je tada Fischer. "S izazovima koji pred njom stoje zbog globalizacije i globalnog terorizma Europa se ne može nositi ako mali broj zemalja ima vodeću ulogu", rekao je ministar vanjskih poslova i pozvao na stvaranje "hrabro integrirane Europe" koju bi vodio konsenzus svih članica.

No Schroeder je za Die Zeit rekao da "iako pariško-berlinski plan možda i nije strateška vizija", on ipak može zamisliti situaciju "u kojoj bi on bio nužan u slučaju da integracija nakon širenja Unije ne bude dovoljna".

Fischer je njemačku politiku "europske jezgre" prvi put spomenuo 2000. godine u govoru na berlinskom sveučilištu Humboldt. Tada je pozvao na stvaranje Unije koju bi predvodilo "nekoliko zemalja jezgre", prvenstveno Njemačka i Francuska.

Pročitajte više