Rat, ljubav i izbjeglice dominantne teme filmova motovun film festivala

KROZ priču o dvojici Pakistanaca koji u potrazi za boljim životom bježe u Englesku, film "Na ovome svijetu" britanskog redatelja Michaela Winterbottoma, tematizira sudbinu milijuna ljudi čiji životi ovise o krijumčarima izbjeglica.

Ratna drama "Svjedoci" Vinka Brešana sastoji se od tri viđenja istog događaja - zločina nad srpskom obitelji koji je 1991. počinila skupina hrvatskih vojnika. Film je na nedavno završenom Pula Film Festivalu dobio, među ostalim, Zlatnu arenu za režiju i scenarij.

U programu konkurencije danas su prikazani i filmovi "Skoro sasvim obična priča" srpskog redatelja Miloša Petričića, romantična komedija o krizi u ljubavnoj vezi dvoje mladih te australski film "Alexandrin projekt" Rolfa de Heera. To je neobična priča o obiteljskom čovjeku kojeg za njegov rođendan čeka veliko iznenađenje.

De Heer je međunarodnu slavu stekao 1993. na Venecijanskom festivalu, kada mu je bio nagrađen film "Bad Boy Bubby", na kojem su radila čak 32 direktora fotografije.

Na polovici Festivala, filmskom, kazališnom i televizijskom glumcu Relji Bašiću uručena je nagrada za pedesetogošnjicu rada.

Hrvatska revija jednominutnog filma iz Požege danas je gostovala u Motovunu, predstavivši se CD-romom s filmovima s ovogodišnje revije.

U koncertnom dijelu MFF-a, čime završava svaka motovunska večer, noćas nastupaju glumac Rade Šerbedžija i istarski glazbenik Livio Morosin. Dosad su koncerte imali talijanska etno grupa "Zoe" i

beogradski glumac Bogdan Diklić, a Festival će u petak, 1. kolovoza, već tradicionalno, zatvoriti "Gustafi".

Pročitajte više