Ratno stanje u Kosovskoj Mitrovici: Sedam ozlijeđenih u sukobu Srba i Kosovara

SEDAM osoba je ozlijeđeno, od kojih jedna teže, u sinoćnjem sukobu Srba i Albanaca na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Ozlijeđeno je petero Srba te jedan kosovski i jedan francuski policajac.

Do nereda je došlo nakon što su Albanci, slaveći pobjedu turske košarkaške reprezentacije nad srpskom u polufinalu Svjetskog prvenstva, prešli most na Ibru gdje su građani iz sjevernog dijela grada pratili prijenos utakmice u obližnjim kafićima. Srbi su Albance zasuli kemenjem, nakon čega su se Albanci vratili u južni dio grada.

Policajac Eulexa upucan u nogu

B92 izvještava da su se nakon toga oglasile sirene za uzbunu te su se s obje strane mosta koji dijeli grad okupile veće skupine ljudi. Reporter Bete je javio da se iz južnog dijela grada povremeno čula pojedinačna i rafalna pucnjava.

Associated Press je izvijestio da su nerede većih razmjera spriječile snage policije Europske unije koje su lokalni policajci pozvali u pomoć. Teže je ozlijeđen 21-godišnji Miloš Radenković koji je zadobio prostrijelnu ranu lijeve ruke te je zbrinut u Medicinskom centru u srpskom dijelu grada. Francuski pripadnik Eulexa je pogođen u nogu.


Okupljene skupine su se počele razilaziti oko ponoći, a potpuno su se razišle tek oko dva sata iza ponoći, dokad su kamenjem gađale vozila Eulexa.

Glasnogovornik policije Besim Hoti je rekao da će policija pokrenuti istragu zbog ovih događaja koji su doveli do opće opasnosti i oštećenja osobne imovine.


Francuski veleposlanik u Beogradu: Nezavisnost Kosova je nepovratna


Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je za B92 rekao da su neredi u Kosovskoj Mitrovici još jedan dokaz da je dijalog Srba i Albanaca neophodan te da ga treba što prije ostvariti.

Također je osudio sudionike sinoćnjih nereda te izrazio žaljenje zbog toga što je sportski događaj iskorišten kao povod za sukob. Sve je pozvao na smirivanje tenzija, a tamošnje Srbe da ne nasjedaju na provokacije Albanaca.

Nevezano uz događaj u Kosovskoj Mitrovici, francuski veleposlanik u Beogradu Jean Francois Terral je u intervjuu za novosadski Dnevnik, između ostaloga, rekao da je nezavisnot Kosova nepovratna te da "nitko tko realno sagledava stvari, ne može očekivati da jednom priznata neovisnost bude poništena".

Pročitajte više