Radnice s Filipina: Izrabljivane smo, zaključavali su nas u kiosk, pišale smo u kadu

Foto: Index

Na svojim su radnim mjestima provodili svaki dan u tjednu, radili su po najmanje devet sati, bez prava na bolovanje, godišnji odmor ili slobodni dan, i to za 600 eura mjesečno, a kada su se, nakon mjeseci izrabljivanja, konačno pobunili, poslodavac im je počeo prijetiti te im je odbio vratiti radne dozvole, tvrde radnici koji su se, nakon što su dali otkaze, obratili Indexu.

Ovo je priča skupine 25 Filipinaca koji su proteklih mjeseci, neki gotovo godinu dana, radili za Željku i Antona Glasnovića, vlasnike firme Sinovi groma d.o.o., koja u svom vlasništvu ima tridesetak kioska, odnosno tobacco shopova, po cijelom Zagrebu. Radnike traže često, pa je tako i u trenutku pisanja ove priče na njihovim kioscima stajao natpis: "Tražimo radnike." Za Index su istupile dvije bivše zaposlenice, koje su iz straha zamolile da im sakrijemo identitete.

Naše su sugovornice u kioscima u vlasništvu spomenute firme počele raditi prošle godine. Tamo su došle preko jedne agencije za zapošljavanje stranih radnika koja posluje u Hrvatskoj, no ima podružnicu na Filipinima. Da bi došle u Hrvatsku, morale su joj platiti otprilike 1100 dolara.

Radili bolesni

"Kada su nam rekli da ćemo raditi u prodaji, svi smo zamišljali trgovine i šoping-centre. Kada smo došli u te kioske, osjećali smo se malo prevareno", kaže naša sugovornica te dodaje: "U ugovoru stoji da ćemo dobiti 80 eura mjesečno za hranu. No nismo dobivali novac. Toni, kako smo ga zvali, donio bi nam kutiju namirnica, najviše povrća. One bi se jako brzo pokvarile jer smo na nas dvadesetak imali dva mala frižidera u koje nam ništa ne bi stalo", priča jedna od Filipinki.

U ugovoru koji su nam pokazale, a koji su potpisale s agencijom, stoji i da imaju pravo na slobodan dan, godišnji odmor i bolovanje, te da će im to biti isplaćeno u iznosu između 30 i 50 posto plaće. U praksi su, tvrde, radili svaki dan, nekada čak i bolesni.

"Kada bi netko bio bolestan, vlasnici bi rekli da nema tko raditi i da moramo doći na posao. Tako da smo radili i bolesni. Neki su bolesni čak radili duple smjene, no te duple smjene su uglavnom bile plaćene", pričaju.

"Nije nam vratio putovnice"

Žene iz naše priče kažu da su, otkako su zaposlene, radile apsolutno svaki dan. Radno vrijeme počelo bi im u 5:30, a vlasnik bi ih već u 5:00 skupljao ispred smještaja. U jutarnjoj su smjeni, kažu, radili do 14:30, kada je počinjala popodnevna smjena, koja bi trajala do 23:00, ali bi zapravo, kako kažu, u kiosku ostajali do 00:00. Petkom i subotom smjene bi im trajale od 5:00 do 14:30 te od 14:30 do 1:00.

Prekovremeni im sati, priča naša sugovornica, uglavnom nisu bili isplaćivani."Najgore nam je bilo s nedjelje na ponedjeljak jer bismo dolazile kući nakon 1 sat ujutro, a na posao smo morale krenuti u 5, tako da smo uglavnom spavale manje od četiri sata", pričaju.

Naše su sugovornice rekle i da im je vlasnik uzeo putovnice i spremio ih u svoj ured. "To je učinio nakon što je jedan od radnika otišao od njega i napustio Hrvatsku. Tada se jako naljutio i od tada svima uzima putovnice. Rekao nam je: 'Za ovo ste vi krivi, vi ste me natjerali na to'", priča jedna od Filipinki.

Ali to, prema njihovim pričama, nije najgore što im se događalo. Kako kažu, jedna je radnica samo nekoliko dana nakon što je počela raditi doživjela pljačku. Pljačkaš je u nju uperio nož i uspio ukrasti kovanice koje su držali blizu prozorčića kroz koji se odvijaju kupnja i plaćanje robe. 

"Nakon toga je zvala vlasnika i rekla mu za pljačku. On ju je na telefon prvo pitao je li pljačkaš uzeo novac. Zatim je vikao da je trebala novac sakriti u WC. Kada ga je pitala hoće li zvati policiju, rekao je da neće. Nikom nije bilo jasno zašto", kažu sugovornice.

"Morali smo pišati u kadu"

To se, kako kažu, dogodilo u tobacco shopu u Španskom, no najgore je ipak, po njima, bilo raditi u kioscima na Selskoj cesti ili u Prilazu Baruna Filipovića.

"U kiosku na Prilazu Baruna Filipovića nas je poslodavac zaključavao u kiosk. Razlog je bio taj da brava nije radila s unutarnje strane. Zaključao nas je i dao nam je ključ kroz prozorčić, da popodnevna smjena može otključati kad dođe na posao. Rekao je da je to radi naše sigurnosti, no što da je došlo do požara? Također, oni su koji ondje radili duplu smjenu nisu mogli izaći cijeli dan, pa nisu imali ništa za jesti osim grickalica u kiosku", pričaju.

"U kiosku na Selskoj cesti nije bilo WC-a. Bila je nekakva kadica i u nju smo morali vršiti nuždu. Jedna žena koja je ondje radila imala je problema sa srcem, već je imala jedan srčani udar i visoki krvni tlak. Jednog je dana bila bolesna i bolio ju je želudac. Zamolila je vlasnika da je premjesti u drugi kiosk, zbog probavnih problema, no on je to odbio. Kako ondje nije mogla ići na WC i obavljati veliku nuždu, rekla je da taj dan mora ostati kod kuće.

Sljedećeg je dana doživjela nešto što ju je istraumatiziralo. Kada ju je poslodavac došao pokupiti pred kiosk i kada je htjela ući u auto, ušla je napola, a on je već krenuo. Ona je već napola bila u autu. Skoro joj je pregazio nogu. Bila je uvjerena da je kažnjava jer nije htjela raditi kada je bila bolesna", pričaju sugovornice.

"Stalno nam je govorio da fali robe"

Naše sugovornice također pričaju da je nekima znao skidati novac s plaće jer je, kako je navodno tvrdio, u kiosku nedostajalo robe. Kažu da su oni morali raditi inventure te da bi sve bilo na broju, no kasnije, kada bi on provjeravao stanje u računalu, uvijek bi nešto nedostajalo i uvjerene su da je mijenjao nešto na računalu da bi ih uvjerio da nešto fali. 

Također su nam ispričale za događaj kojem su neki od radnika svjedočili. Tvrde da je Glasnović u svađi s jednim bivšim radnikom izvadio pištolj. "Bilo je to u kiosku u Gajnicama. Ondje se dogodila pljačka i Toni je bio uvjeren da ju je namjestio hrvatski zaposlenik koji je ondje radio. Dao mu je otkaz, a radnik ga je sljedećeg dana pričekao bijesan s nekoliko prijatelja i napao. Nakon što je otišao, Toni se vratio u auto i izvadio pištolj pred radnicima koji su čekali u autu. Cure koje su to vidjele su se tresle od straha", pričaju.

"Rekao nam je da nikad nije vidio naš ugovor"

Nekoliko su se puta, kažu, vlasnicima žalili na uvjete rada te su im pokazivali ugovor koji su sklopili s agencijom koja ih je dovela u Hrvatsku u kojem je predviđeno pravo na bolovanja, godišnje i slobodni dan u tjednu. "Toni nam je rekao da on nikad nije vidio taj ugovor i da je on s agencijom sklopio potpuno drugačiji ugovor. Taj ugovor nam nije pokazao, mi ga nikad nismo vidjeli", pričaju.

Požalile su se i na to da nekima od njih cijeli prvi mjesec rada nije bio isplaćen. "Rekli su nam da nam prvih 15 dana neće biti plaćeno jer se radi o treningu i da se tek trebamo naučiti raditi. Zatim su nam rekli i da nam sljedeća dva tjedna neće biti plaćena. Kao razlog su rekli da taj novac njima služi da se osiguraju od krađe, da je to fond iz kojeg oni isplaćuju ako im nešto iz kioska bude ukradeno", pričaju.

"Rekao je da ćemo biti deportirani"

Zbog svega toga oko 25 radnika s Filipina dalo je otkaz istovremeno, a tada je, po pričanju naših sugovornica, počela prava drama. Vlasnik im je, kažu, rekao da im neće vratiti papire, odnosno otkazati radne dozvole.

"Kada smo dali otkaze, vlasnici su se ljutili. Toni je nekima rekao da će ih proganjati dok god su u Hrvatskoj. Rekao nam je i da nas za kaznu neće odjaviti. Također nam je zaprijetio da će se pobrinuti da svi budemo deportirani. Nekima nije isplatio zadnju plaću, a kada smo ga pitali za nju, slao je uvredljive poruke", pričaju Filipinke koje su nam proslijedile poruke koje je Glasnović slao njenim kolegama.

Inače, odredba članka 130. stavka 2. Zakona o radu određuje da je poslodavac dužan u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa.

Kažu i da nekima od njih vlasnici na kraju nisu htjeli isplatiti plaću za pola mjeseca, a nekima čak za cijeli mjesec. "Kada bi pitali za plaću, rekao im je da su otišli od njega i da više ondje ne rade, tako da im nema što isplatiti", kažu.

Što o spornoj firmi kaže Državni inspektorat?

Da u firmi Sinovi groma ima kršenja prava radnika potvrdio nam je Državni inspektorat, iz kojeg kažu da su od travnja 2019. godine, kada je Državni inspektorat osnovan, pa do travnja 2023. godine "obavili ukupno 20 inspekcijskih nadzora, i to 17 inspekcijskih nadzora u području radnih odnosa i tri inspekcijska nadzora u području zaštite na radu".

Istraživali su 36 mogućih prekršaja i podnijeli šest optužnih prijedloga te izdali šest prekršajnih naloga.

Najčešće utvrđivane nezakonitosti odnosile su se na povrede odredbi o radnom vremenu i prekovremenom radu, dnevnom i tjednom odmoru, pogrešno vođenje evidencija o radnicima i radnom vremenu, nedostavljanje isprava o plaći ili naknadi plaće, neisplata minimalne plaće, zabrana prijeboja i dostava otkaza u pisanom obliku.

Vlasniku su inspektori tri puta usmeno naredili da radniku nakon otkaza vrati sve dokumente ili mu izda potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao, a zbog osnovane sumnje u neisplatu plaće su DORH-u podnijeli kaznenu prijavu.

Također su donijeli četiri zabrane upotrebe kioska ili dijelova kioska. Inspektori su istom poslodavca izdavali i kazne na licu mjesta "jer nisu procijenili rizike za život i zdravlje radnika".

Slučajevi na prekršajnom sudu

Tvrtka Sinovi groma počela se u medijima spominjati 2010. godine kada je jedan od zaposlenika ispričao kako je dobio otkaz nakon što su kiosk u kojem je radio opljačkali, a njega prebili. Druga zaposlenica 2017. je ispričala kako je radila duple smjene te da joj pozlilo zbog umora, pa je završila na hitnoj. Kada je otvorila bolovanje, vlasnik joj je uručio otkaz i odbio vratiti papire.

Nakon istupa prvog zaposlenika, neki su bivši zaposlenici pokrenuli inicijativu Glas obespravljenih. Pokušali smo stupiti u kontakt s njima, no nismo uspjeli doći do članova, a web stranica nije aktivna. 

Prekršajni je sud ovih dana za Index potvrdio da se protiv Sinova groma vode dva prekršajna postupka. Druga dva predmeta riješena su nepravomoćnim presudama, no Glasnovići su se žalili te je postupak na Vrhovnom sudu.

Na prekršajnom su sudu također dva arhivirana predmeta. Oba su pokrenuta na prijedlog Ministarstva rada zbog kršenja zakona o mirovinskom osiguranju i minimalnoj plaći. Za jedan je donesena optužnica i Glasnovići su morali platiti kaznu, dok je drugi otišao u zastaru.

Posluju odlično

Prema podacima stranice poslovna.hr, tvrtka Sinovi groma je 2021. ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 5.171.874,44 eura, 534 tisuće eura više od godine ranije, kad su imali prihode od 4.637.659,57 eura.

Tvrtka je tijekom posljednje dvije godine poslovala s dobiti. Godine 2021. ostvarili su neto dobit u iznosu od 2218,73 eura, dok je ostvarena neto marža iznosila 0.04%. Navodi se kako je firma 2021. povećala broj zaposlenih te je imala 69 zaposlenika.

Vlasnik: Oni su pobjegli na sezonu

Index je kontaktirao vlasnike tvrtke preko broja telefona koji im na kioscima stoji na oglasu kojim traže nove radnike. Kada smo se predstavili, muškarac koji se javio rekao nam je da nije vlasnik, no brzo je ušao u razgovor s nama te je za odlazak Filipinaca prvo krivio vlasnika agencije Anenias, preko koje su Filipinci došli do firme Sinovi Groma. Na pitanje je li 25 Filipinaca dalo otkaz kod njega u posljednjih mjesec dana, rekao da je ih "pokupio ovaj koji ih je i doveo".

"Agencija ih je pokupila i otišli su na druge poslove, jedni su u Italiji, drugi u Španjolskoj. Neki su samo došli i produžili dalje. Mi smo njima samo prvi korak, prvi ulaz", rekao je. Potom je kazao im vlasnik te agencije sada radi probleme, da ih je prevario i tražio da mu plate račun, a da on to ne može napraviti je su već platili avionske karte i radne dozvole. "Frajer nas je odradio. Ratujemo s njim, njega bi trebalo prijaviti", zaključuje, no na kraju je ostavio mogućnost da su i ti Filipinci prevarili njih obojicu te pobjegli na druge poslove.

Tvrdi i da im nije uzimao putovnice, da ih je vratio čim im je napravio papire, a ustvrdio je i da tih Filipinaca sada više nema, da su svi otišli iz Zagreba. "Problem je da nekima od njih nisu istekle radne dozvole i da oni žele da ih mi otkažemo kako bi mogli kod njega u Splitu raditi. On ih preprodaje, to vam svi rade, kada je sezona, pobjegnu dalje. Prevareni smo, odvjetnik je htio tužiti, ali smo odustali", kaže.

"Oni su tim ljudima obećali da će raditi u ribarnici. Sada je lud jer je tražio da otkažemo radne dozvole. Te agencije ih preprodaju po dva-tri puta", tvrdi muškarac s kojim smo pričali.

"Gdje su oni loše prošli? Pa neću im otkazivati dozvolu kad tražim radnike"

Muškarac s kojim smo pričali tvrdi da su njima radne dozvole istekle. Na pitanje jesu li morali mokriti u kante kaže da nisu, da su mogli ići na WC gdje su god htjeli. Na pitanje je li ih zaključavao u kiosk, rekao je da nije, da se to dogodilo samo nakon provale.

"Gdje su oni loše prošli? Došli su tu besplatno i otišli na bolje poslove. Pa neću ti otkazati dozvolu, jer ja tražim nove ljude na HZZO-u. Tu su sjedili i nikad im nije bilo bolje, a sada tamo rintaju i rade na crno", tvrdi i dodaje da su zbog njih zatvorili četiri kioska. Također tvrdi da su sada s drugom agencijom dogovorili zamjenske radnike, koji bi im trebali doći uskoro.

Kada smo ga upitali jesu li morali raditi bolesni i jesu li morali raditi duple smjene, nasmijao se i rekao da to nije istina. "Ma oni su mene molili da rade više da zarade više novca", tvrdi. Na navode Državnog inspektorata kaže da je samo za Inspektorat utvrdio da u jednom kiosku navodno nisu imali WC te da se na to odnosi podatak o kršenju Zakona o radu, no da su ga napravili. Za ostale navode kaže da nisu točni, a za kazne kaže da ih nije dobio.

Pitali smo ga i za presude te otvorene sudske predmete. "Gledajte, mi radimo 20 godina, znate kakvi nam ljudi rade? Dođu i uzimaju novce, dođu sa zaštićenim računima. Dolaze svakakve vrste ljudi. Isto smo dobili presude protiv tih radnika. To vam je borba, to svi ljudi imaju", ustvrdio je muškarac s kojim smo pričali.

Pročitajte više