Razgraničenje na Dunavu riješiti dijalogom

VLAST u Srbiji i Crnoj Gori smatra da se pitanje razgraničenja Hrvatske i Srbije na Dunavu može riješiti dijalogom predstavnika dviju država.

"Naša zemlja očekuje uskoro poziv od hrvatske strane za nastavak razgovora, jer smatramo da se samo tako mogu riješiti svi međusobni sporovi i nesuglasice. Eventualna međunarodna arbitraža može doći u obzir ako se iskoriste sve mogućnosti rješavanja sporova dijalogom", izjavio za novosadski "Dnevnik" pročelnik granične službe u ministarstvu vanjskih poslova SCG pukovnik Sava Stanković.

On je dodao da je "prerano govoriti o međunarodnoj arbitraži, jer ozbiljan dijalog tek predstoji".

Za SCG, po Stankovićevim riječima, katastarske knjige i načelo Badinterove komisije, na što se poziva hrvatska strana, ne mogu biti glavni i jedini relevantni dokumenti za razgraničenje.

"Te katastarske knjige napravljene su u 19. stoljeću, za vrijeme vladavine Austrougarske, kada su tadašnji bogataši imali svoja ogromne posjede s jedne i druge strane Dunava. Radi se, dakle, o popisu imovine, a ne o nekoj administrativnoj granici", rekao je Stanković.

U izjavi za "Dnevnik" on ukazuje na Zakon o ustanovljenju i ustroju AP Vojvodine od 1. rujna 1945 kojim se kao granica uspostavlja "sredina plovnog puta rijeke Dunav".

Najveći problem u rješavanju spora, po Stankovićevim riječima, jest česta promjena članova Međudržavne komisije koja razmatra pitanje razgraničenja.

"Dnevnik" navodi da je "državna granica između Srbije i Crne Gore i Hrvatske uspostavljena prvi put 1992. godine, ali da ona do danas nije na propisan način točno obilježena, niti je točno utvrđeno protezanje granične linije".


Pročitajte više